Sağlık

Mutant kornavirüsün yayılmasıyla çocuklarda bu belirtiler görülmeye başladı!

Salgın hayatımızın merkezinde yer edinmiş durumda. Özellikle son dönemlerde artış gösteren koronavirüs mutasyon vakalarına ilişkin ebeveynleri yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada mutant virüsle birlikte çocuklarda koronavirüs belirtileri görülmeye başladı.

Anne ve babaları çok yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı tarafından yapılan açıklamada çocuklarda görülen belirtileri tek tek sıraladı.

SALGININ ÖZELLERİ DEĞİŞTİ

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı yaptığı açıklamasında “Kovid-19 pandemisinin ilk aylarında çocukların pek hastalanmadıkları, hastalansalar bile hafif geçirdikleri ve virüsü yaymadıkları kanaati hakimdi. Ülkemizde birkaç aydır İngiliz mutasyonunu gösteren virüsün egemen olması ve vaka sayılarının hızla artması salgının özelliklerini değiştirdi” ifadelerini kullandı.

“NADİR DE OLSA HASTANEYE YATIŞLAR OLABİLİYOR”

Uzman isim nadir de olsa çocuklarda koronavirüsün hastaneye yatışını gerektiren ağırlıkta olabileceği ihtimalinin de altını çizerek, şu açıklamayı yaptı:

“Hastaneye yatan çocukların yüzde 19’u 2 aylıktan küçük süt çocukları, yüzde 42’si 12-17 yaş grubundaki ergenlerdir. Hastaneye yatırılan çocukların üçte biri yoğun bakım tedavisi gerektirmektedir. Hastalığı ağır geçiren çocuklarda çoğu zaman eşlik eden kronik bir hastalık bulunmaktadır. Çocukluk yaş grubunda ağır hastalığı işaret eden bulgular 24 saatten fazla devam eden ateş, iltihabı gösteren kan değerlerinde yükseklik, son bir ay içinde Kovid tanısı almış kişiyle temas, kalp, cilt, mide-barsak, böbrek, solunum, sinir sistemi gibi birkaç organ sistemine ait belirtilerin bir arada olmasıdır. Her yaş çocukta görülebilen, Kovid tanısından 2-6 hafta sonra çıkan, çok organ sistemini etkileyen Multisistem İnflamatuar Sendrom (MIS-C) yaşamı tehdit edebilen bir tablodur. Çocuk hekimlerinin hastalığın toplum içinde artığı bu günlerde akılda tutması gereken bir tanı olmuştur. Bu hastaların yüzde 73’ünde altta yatan hiçbir hastalık bulunmamaktadır. Düşmeyen ateş, cilt döküntüsü, gözlerde kızarma, mide-barsak sistemi bulguları ile Kawasaki hastalığını taklit edip, kalp ve merkezi sinir sistemine ait klinik belirtiler de göstermektedir”

“ÇOCUKLARDA DA HASTALIK BELİRTİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLADI”

Prof. Dr. Elif Dağlı ise yaptığı değerlendirmelerinde, “Kovid-19 pandemisinin ilk aylarında çocukların pek hastalanmadıkları, hastalansalar bile hafif geçirdikleri ve virüsü yaymadıkları kanaati hakimdi. Ülkemizde birkaç aydır İngiliz mutasyonunu gösteren virüsün egemen olması ve vaka sayılarının hızla artması salgının özelliklerini değiştirdi, çocuklarda da hastalık belirtileri görülmeye başladı. Bu nedenle ailelerin eğitim kurumlarının ve karar vericilerin, çocuklarda Kovid-19 konusundaki bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir. Mutant virüsler görülünceye kadar çocuklar pandemi denkleminde yer bulamadılar, aşı çalışmaları çocukları kapsamadı”

“ÇOCUKLAR VİRÜSÜ ERİŞKİNLERDEN ALMAKTADIR”

“Son aylarda değişik aşı firmalarının çocukluk yaş aşı denemelerine başladılar, ancak yaygın uygulama için daha çok zamana gereksinim bulunmaktadır. Halen en önemli önlem toplumdaki yayılımı durdurmaktır. Çocuklar virüsü erişkinlerden almaktadır. Bulaş kaynağının okul değil ev olduğu gösterilmiştir. Okulların kaynak gibi gösterilerek eğitime sıklıkla ara verilmesi çocuklarda birçok ruhsal soruna neden olmuştur, eğitim yeterince sunulmamıştır. Erişkinlerin pandemi kurallarına uymadığı, karar vericilerin toplumsal hareketliliği durdurmadığı koşullarda mutasyon gösteren virüslerin çeşitlenmesi ve çocukların hastalanmaya devam etmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Pandemi sırasında da çocuk sağlığı ve çocuk hakları gözetilmelidir” ifadelerine yer verdi.