Sağlık

1 ay içinde koronavirüs geçirenler dikkat! Uyarı yapıldı!

Türkiye 2. defa koronavirüs salgının gölgesinde Ramazan ayı geçirecek. Konuyla ilgili Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu tarafından flaş bir açıklama yapıldı. Akkoyunlu yaptığı açıklamasında 1 ay içerisinde koronavirüs geçirenleri, uyardı.

Uzman isim, yaptığı açıklamasında 1 aylık süre içerisinde koronavirüs geçiren kişilerin oruç tutmaması gerektiği konusunda uyardı. Bu kişilerin 1 ay yenilenme ve toparlanma süreci olduğunun altını çizen Dr. Akkoyunlu, oruç tutulacaksa da mutlaka doktor izni ve kontrolü dahilinde olması gerektiğini ifade etti.

“BU KİŞİLERİN ORUÇ TUTMASINI ÖNERMİYORUZ”

Akkoyunlu, 1 ay içerisinde koronavirüs geçirenleri, “Genel olarak bu kişilerin oruç tutmasını önermiyoruz. İlk 1 ay yenilenme ve toparlanma sürecidir. Oruç tutacaksa bile mutlaka doktor izni ve kontrolü dahilinde tutması gerekir” şeklinde uyardı.

DOKTORA DANIŞILMADAN TUTULMAMASI GEREKİYOR

Kişinin hastalığı nasıl geçirdiğine bakılmaksızın doktor kontrolü ve iznin önemli olduğunun altını çizen uzman isim, şu açıklamayı yaptı:

“Koronavirüsü atlatalı 3 ay olanlar, özellikle orta ve ağır düzeyde geçirmiş olanların bazılarında uzun süren tedaviler veriyoruz. Bu dönemde tedavisini aksatmayacak şekilde veya aynı zamanda vücudu zayıf bırakmayacak düzeyde oruç tutmasına yine doktor kontrolünde izin verilebilir. Doktora danışılmadan tutulmamasını öneriyoruz”

İYİLEŞME VE TOPARLANMA SÜRECİ UZAYABİLİR

Oruç ile beraber yeterince kalori ve protein yapı taşlarını almakta zorlanan kişilerin bu süreç içerisinde iyileşme dönemlerinin uzayabileceğini belirten uzman isim, “Kalori anlamında da bir azalma meydana geliyor. Özellikle koronavirüsten sonra rejenerasyon yani vücudun toplama döneminde bazı yapı taşlarını almak gerekebilir. Yoksa iyileşme ve toparlanma biraz uzayabilir. Bu nedenle eğer ağır ve orta düzeyli geçirmişse bunlar da bir engel teşkil edebilir.Ani açlık savunma sisteminin bazı hücreleri üzerinde bir azalmaya neden oluyor. İlerleyen süre içerisinde bunun avantajları var ama akut dönemde gelen ani düşüklük savunma sisteminde bazı zafiyetlere neden olabilir. Onun için bu süreçte özellikle Kovid-19 tehlikesi olan, aynı zamanda savunma sistemi zayıflığı açısından riski yüksek olan kişilerin de orucu tutmamasını önerebiliriz” dedi.