Gündem

Datça’daki 5,1 büyüklüğündeki deprem sonrasında tsunami açıklaması geldi!

Dün gece saatlerinde Muğla’nın Datça ilçesinde meydana gelen 5,1 şiddetindeki deprem sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depreme ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

Ege Denizi’nde meydana gelen depremin çeşitli durumlara neden olabileceğini belirten Sözbilir, depremlerin devam etmesi durumunda deniz altında heyelanların meydana gelebileceğini belirtti. Aynı zamanda Datça’nın güney kesiminde tsunami olabileceği ifade edildi.

TSUNAMİ TEHLİKESİ

Sözbilir, açıklamasında, “Burası volkanizmaya bağlı depremsellik niteliği taşıyorsa bölgedeki depremler sürerse deniz altında heyelanlar devreye girebilir. Datça’da güney kesimlerinde tsunami tehlikesine yol açabilir” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi’nin (AFAD) tarafından yapılan açıklamada Ege Denizi’nde Muğla’nın Datça ilçesinde saat 23.28’de 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 2,51 km derinliği altında meydana gelen deprem çevre illerde hissedildi. Bu bölgede sadece 10 gün içerisinde 100’den fazla büyüklükleri değişen depremler kaydedildi.

BÖLGEDE 10 GÜNDÜR DEPREM OLUYOR

DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sözbilir, depreme ilişkin değerlendirmelerinde şunları söyledi:

“Bu bölgede hem volkanik etkinlik anlamında aktif volkanlar söz konusu hem de ciddi anlamda diri faylar mevcut. Bölgedeki depremler 10 gündür sürüyor. ‘Nisyros’ adlı volkanın güneyinde sürüyor. 5 ve 4 büyüklüğünde çok sayıda deprem oldu. Deprem fırtınası şeklinde gerçekleşiyor, diyebiliriz. Bunların volkanik adanın etrafında yoğunlaşması, volkanik kökene ait olabileceğini gösteriyor”

TSUNAMİ TEHLİKESİNE YOL AÇABİLİR

Bölgenin eski yıllarda da ciddi bir aktiviesi olduğunu ifade eden Sözbilir, açıklamasının devamında tsunami tehlikesine dikkat çekerek, “Adada bir kaldera var. Bu kalderanın içinde de gaz çıkışları devam ediyor. Dolayısıyla diri bir volkan sınıfında değerlendiriliyor. Burası bu volkanizmaya bağlı depremsellik niteliği taşıyorsa bölgedeki depremler sürerse deniz altında heyelanlar devreye girebilir. Belki de Datça’da güney kesimlerinde tsunami tehlikesine yol açabilir” dedi.