Gündem

128 Milyar Dolar Nerede demek suç mudur?

Merkez Bankasının 128 Milyar doları nerede? İktidara bu soruyu sormakta ısrar eden ana muhalefet partisi CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlaması ve soruşturmaları ile karşı karşıya…

Soruşturma konusu CHP’nin Türkiye genelinde billboardlara astığı ‘’128 milyar dolar nerede?’’ afişleri… Afişlerin toplatılmasına tepki gösteren CHP, Türkiye’de Anayasal bir hak olan Cumhurbaşkanına soru sormanın suç haline getirildiğine dikkat çekiyor. Peki, afişlerde bir suç unsuru var mı?

128 milyar dolar meselesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘’Merkez Bankası’nda olan 128 milyar dolar buharlaştı’’ derken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışına ‘’Salgın bahanesi ile finansal bir dalgalandırma oluşturmak isteyenlere elimizde ki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğlu’nun sürekli sorup durduğu dövizlerin önemli bir bölümü, işte bu mücadelede kullanılmıştır’’ dedi.

Cumhurbaşkanına hakaret suçu sayıldı

Ana muhalefetin aylardır iktidara yönelttiği 128 milyar dolar nerede sorusu, bu kez CHP’nin afişleri ile tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankasının dolar rezervlerine ne olduğuna dair verdiği yanıtlardan tatmin olmayan CHP, çok sayıda il ve ilçe merkezlerinde bulunan ilan tablolarını bu soru ile donattı ancak afişlerin ömrü kısa oldu. Savcılıkların talimatı ile afişler apar topar söküldü. Dahası, afişleri asan CHP il ve ilçe başkanlarına ‘’Cumhurbaşkanlığına hakaret’’ suçlaması ile soruşturma açıldı.

Afişlerden neden rahatsız oluyor?

Afişlerin toplatılması hakkında açıklamalarda bulunan CHP’li Ali Öztunç ‘’128 Milyar Dolar nerede?’’ pankartlarının alelacele toplatılması aslında bir itiraftır. Savcılar soruşturma açıyorlar ve billboardları kaldırmaya çalışıyorlar. Halbuki bu afişlerde kimsenin ismi geçmiyor. Afişte sadece tek bir soru var o da 128 milyar dolara ne olduğu sorusu. Ama maalesef AK Parti Başkanı Erdoğan bu afişlerden rahatsız oluyor, bu sorulardan rahatsız oluyor. Ama biz bu sorunun yanıtını alana kadar sormaya devam edeceğiz’’ dedi.

128 milyar dolar nerede demek hakaret suçu sayılır mı?

CHP’nin tutturduğu tutanağa göre; Kastamonu’da savcılık önce afişlerde önce suç unsuru yok dedi. Ama daha sonrasında toplatılması kararı geldi. Peki, iddialara göre gerçekten de afişlerde Cumhurbaşkanına hakaret suçu işleniyor mu? Bu soruya cevap veren Avukat Mehmet Ümit Erdem şu ifadeleri kullandı;

‘’Yani hakaret suçunun temel unsuru, kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek bir davranışın olması gerekmektedir. Afişlere baktığımızda sadece 128 milyar dolar nerede diye bir soru var. Yani burada bir hakaret suçu teşkil etmesi için suçun bir kişiye atfedilmiş olması gerekmektedir. Diğer bir değişle, bu afişin hakaret suçu sayılması için kişi hakkında suç isnat edilmesi gerekmektedir.. Ama o da bu afişte yok…’’ dedi.

Kastedilen Erdoğan olsa bile ortada Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek her hangi bir unsur bulunmadığına dikkat çekiliyor.  Diğer yandan partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesinden beri Cumhurbaşkanına hakaret suçunun kapsamı da tartışma konusu.

Merkez Bankası Başkanı’ndan “128 milyar nerede?” sorusuna cevap

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu bankanın 128 milyar dolar tutarındaki döviz rezervinin akıbetine ilişkin olarak Anadolu Ajansı’nda yer alan açıklamada, döviz alım-satım işlemlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB arasında koordinasyon halinde yapılabilmesi için Şubat 2017’de protokol imzalandığını kaydetti. Kavcıoğlu şöyle devam etti: “Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesi ile döviz piyasalarındaki arz-talep dengesi ve likiditenin tesis edilmesine katkıda bulunulmuştur.”

“Kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir”

Kavcıoğlu açıklamasında “Söz konusu döviz işlemleri, işlem platformları üzerinden o günkü piyasa koşulları ve piyasa fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir kesime, banka veya firmaya ayrıcalıklı döviz işlemi gerçekleştirilmesi söz konusu değildir” diyerek şu şekilde devam etti:

“Anılan işlem platformlarında piyasa dinamiklerinden bağımsız olarak, piyasa dışı fiyatlardan belirli taraflar seçilerek işlem yapılması teknik olarak mümkün değildir. Bilanço varlık yükümlülük denkliği açısından bakıldığında ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir.”

Kavcıoğlu TCMB’nin görev ve sorumluluk alanlarındaki bilgi ve verileri uluslararası standartlar dahilinde “son derece şeffaf bir şekilde” kamuoyu ile paylaştığını belirtti.