Genel

Bugün ve yarın sakın dışarıya çıkmayın! Afrika’dan geliyor!

Gelen bir son dakika haberine göre ülkemizin çeşitli bölgelerinde etkili olan çamur yağışlarına ilişkin Prof. Dr. Orhan Şen tarafından önemli bir açıklama yapıldı. Uzman isim yaptığı açıklamasında vatandaşları bugün ve yarın dışarıya çıkılmaması konusunda uyarırken, maskelerin de çok fazla bir işe yaramadığını belirtti.

Uzman isim, yaptığı açıklamasında özellikle vatandaşların bugün ve yarın işi yoksa kesinlikle çıkmaması gerektiğini belirtti.

DIŞARIYA ÇIKMAYIN

Prof. Dr. Orhan Şen yaptığı açıklamasında, “Bugün ve yarın işiniz yoksa dışarı çıkmayın. Maske de çok fazla işe yaramıyor” dedi. Uzman isim bu toz taşınımının ciğerlerde tahribat yaratabileceğini belirtti.

Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, tozların solunum yolu ile alınması durumunda sağlık açısından çok ciddi sorunların olabileceğini belirtti. Bu sebeple vatandaşların 2 gün dışarı çıkmaması konusunda uyarılar peş peşe geldi.

“BUGÜN EGE BÖLGESİNDE ÇOK FAZLA”

Endişe edecek bir durum var tabii ki… Her sıradışı olayın doğaya etkisi oluyor. Türkiye’ye de bahar aylarında geliyor zaman zaman… Ege Bölgesi’nde çok fazla toz var bugün. İstanbul’da esasında o kadar fazla değil ama buna rağmen arabalarımızın üstü çamurluydu.

“NEFES YOLUYLA ALINIRSA CİĞERLERDE TAHRİBAT YAPABİLİR”

İnsan nefes alırken 5 mikrometrelik partükelleri burnunda tutabiliyor. Burun ve ağız yoluyla ciğerlerimize kadar gidebiliyor. Demir de var bu tozun içinde. Nefes yoluyla alırsak bunu ciğerlerimizde tahribat yapabilir. Astım, KOAH hastalarından kalp hastalarına kadar etkileyebiliyor. Mantar ve bakterileri de ciğerlerimize kadar sokabiliyor.

“ACİL BİR İŞİMİZ YOKSA EVDEN DIŞARIYA ÇIKMAYALIM”

“Tam bir hastalık havasındayız. Bugün ve yarın işiniz yoksa dışarı çıkmayın. Hava alamayacaksınız çünkü, maske de çok fazla işe yaramıyor. Batı’da yarın sabaha kadar devam ediyor. Anadolu’da, İç Anadolu ve Doğu’da yarın akşama kadar devam edecek. Nefes yolumuzla bu tozu almıyorsak bir sıkıntı yok. Solunum yoluyla almamamız lazım. Türkiye olarak söylüyorum acil bir işimiz yoksa dışarı çıkmayalım.

Evde pencerelerden içeri girebilir o açıdan eve de dikkat etmek lazım”