Genel

Memur Sen’den yüz yüze eğitim açıklaması! Gerekli tedbirler alınıp devam edilmelidir!

Salgında her geçen gün vaka ve vefat sayıları artarken Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın tarafından flaş bir açıklama yapıldı. Yalçın, yapmış olduğu açıklamasında gerekli tüm sağlık ve güvenlik tedbirleri alınarak okullarda yüz yüze eğitime devam edilebileceğini duyurdu.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen’in, salgın döneminde dikkat çekmek amacı ile hazırladığı, “Pandemi Döneminde Öğrenme Kaybı: Tespit ve Öneriler” raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Genel merkezde düzenlenen toplantıda uzaktan eğitim süresinde öğrencilerin öğrenme kayıplarının telafi edilmesi ve öğrenciler arasındaki eşitsizliğin en aza indirilmesi gerektiği ifade edildi. Yalçın, yaptığı açıklamasında bu durumdaki fırsat eşitsizliğinin ele alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yalçın, MEB’in verilerine göre öğrencilerin 3/2’sinin dersleri takip edemediği, takip edenlerin de 3/2’sinin cep telefonu kullandığını belirterek, “Dersleri yeterince takip edemeyen çocukların okulla bağları azalmakta ve ciddi bir öğrenme kaybı oluşmaktadır. Öğrencilerin öğrenme kayıplarının düzeyinin tespit edilmesi ve öğrenme kaybını telafi etmek için gerekli çalışmaların yapılması son derece önemli” dedi.

YÜZDE 50’DEN FAZLA ÖĞRENCİ UZAKTAN EĞİTİM ETKİNLİĞİNE KATILAMIYOR

Yalçın, rapordaki diğer verileri de şu şekilde açıkladı:

” Öğrencilerin, yüzde 47’si evden çalışmanın getirdiği stres ve iş yükünü, yüzde 46’sı evde kaliteli internet hizmeti eksikliğini, yüzde 41’i teknik cihaz eksikliğini, yüzde 40’ı canlı ders platformu altyapısının yetersizliğini, yüzde 39’u öğrencinin dijital okuryazarlığının yetersizliğini, yüzde 38’i müfredatı uzaktan eğitime adapte etmeyi, yüzde 34’ü dönüt vermeyi, yüzde 29’u uzaktan öğrenme için öğretim materyali hazırlamayı, yüzde 20’si uzaktan eğitim ile ilgili yeterli bilgi ve deneyime sahip olmamayı ifade etmiştir. Öğretmenlerin yaklaşık dörtte biri, yüzde 90’dan daha fazla oranda öğrencinin derslere katıldığını, her üç öğretmenden biri, yüzde 50 ve üzeri öğrencisinin herhangi bir uzaktan öğretim etkinliğine katılmadığını kaydetmiştir”

“YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM ETMELİDİR”

Bu sorunlar karşısında alınabilecek önlemleri sıralayan Yalçın, yüz yüze eğitimin alınan tedbirlerle birlikte devam etmesi gerektiğini belirterek, “Eğitimin yüz yüze sürdürülmesi temel politik öncelik olmalı. Çocukların fiziki ve zihinsel olarak daha sağlıklı ve refah içinde büyümelerini sağlamak için, akranları ile birlikte okul ve sınıf ortamında olmaları öncelenmelidir. Bunun için gerekli tüm sağlık ve güvenlik önlemleri alınmalı ve en temel politik öncelik olarak okulların yüz yüze eğitime devam etmesi sağlanmalıdır. Eğitim çalışanlarının aşılanmasına hız verilmelidir. Bu gevşek davranılacak, hafife alınacak bir konu asla değildir. Eğitim çalışanları bir bütün olarak görülmelidir. Öğretmenleri ve diğer okul personelini aşılamak okulları güvenli bir şekilde açmak için son derece önemlidir. Eğitim çalışanlarının bir an önce aşılanması, yüz yüze eğitimin yeniden normalleşmesinin yanı sıra, bir yıldır okuldan uzak kalan öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duydukları eğitimin sosyalleştirme işlevinin geri dönüşüne en fazla katkıda bulunacak kritik bir karar olacaktır”