GündemSağlık

Koronavirüste korkutan açıklama! Bazı hastalarda rastlandı!

Hayatımızı uzun bir süredir etkileyen koronavirüs salgınına ilişkin Kocaeli Üniversitesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine tarafından korkutan açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre İngilizce mutasyonlu olan 56 hastadan örnek alındı. Bu kişilerin genetik haritaları çıkarıldı.

Savlı, açıklamasında bazı hastalarda farklı mutasyon türlerine rastlandığını belirterek, “Artık İngiliz ve Güney Afrika mutasyonu gibi kavramların yerine bileşik mutasyonlar halinde de hastalarımıza aktarıldığını ve virüsün bileşik yapıda evrimleştiğini gördük” açıklamasını yaptı. Detaylar haberimizde

“TÜM GEN YENİ KUŞAK DİZİ ANALİZİ” YAPILDI

Örnek alınan 56 kişiden elde edilen örnekler üzerinde “Tüm Gen Yeni Kuşak Dizi Analizi” yapıldı. Bu örnekler üzerinde yapılan araştırmalarda 243 farklı mutasyon tespit edildi. Aynı zamanda PCR testleri ile İngiliz mutasyon tanısı alan kişilerin de Güney Afrika mutasyonu taşıdığı ortaya çıktı. Çalışma sonucunda koronavirüsün henüz Türk varyantını olarak adlandırılabilecek bir mutasyona uğramadığı ifade edildi.

“YÜZDE 70 – 80 ORANINDA İNGİLİZ OLARAK TABİR EDİLEN SOY VAR”

Doç. Dr. Naci Çine, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Virüs, Çin’den çıkıp Avrupa’ya yayılırken böyle değildi. Bu yolculuğu esnasında üzerinde yeni mutasyon biriktirerek hareket etti ve Avrupa’ya yayıldı. Virüs üzerinde bu mutasyonlar birikirken de her bir mutasyon virüse farklı özellikler kattı. Genetikteki en büyük şey, öngörülemezlik prensibi. Bizim bundan sonraki süreçlerde virüsün nereye gideceğini öngörmemiz çok doğru olmaz. Şunu görüyoruz ki bundan 2 ay önce ortaya çıkan B.1.1.7 soyu, toplum içinde İngiliz mutasyonu olarak eksik ifade edilen soy, bir mutasyonlar bütünü taşıyan koronavirüs alt tipidir. 2 ay önce ortaya çıkan bu soy, hiç kimsenin öngöremediği şekilde Avrupa’daki baskın soy haline geldi. Bundan 3 ay önce Avrupa’da birden çok Covid virüsü soyu varken, şu anda yüzde 70, yüzde 80 oranında İngiliz olarak tabir edilen soy var”

TÜRK MUTASYONU YOK

Çalışmalarında henüz Türk mutasyonuna dair bir veri görmediklerini belirten Prof. Dr. Davlı, “Dizi analizi yaparak neyle karşı karşıya olduğumuzu periyodik olarak ya da atipik vakalarda mutlaka görmemiz lazım. Şu an sevindirici taraf, bir Türk varyantı, Türk mutasyonu dediğimiz yeni bir oluşumu bu son 3 ayda, Kocaeli’de gördüğümüz hastalarda görmemiş olmamız. Fakat her an böyle bir gelişme de yaşanabilir. Bunun için tekrar dizi analizi dediğimiz yöntem ile virüsleri haritalayarak bir Türk varyantı çıkıp çıkmadığını sürekli kontrol altında tutmamız lazım. Sonucu pozitif çıkan her hastaya dizi analizi uygulanamaz. Çünkü hem pahalıdır hem profesyonel ekipler ister. Popülasyon taramasında kullanılacak teknik değildir. PCR yine altın standart, en iyi testtir. Belki dizi analizlerinde ortaya çıkacak yeni bölgelere göre, yeni PCR testleri üretmek ve dinamik şekilde salgını izlemek lazım. Yani salgına dinamik yaklaşımda dizi analizleriyle virüsü haritalamanın daha yoğun şekilde uygulanması lazım” dedi.