GündemSağlık

Aşı yaptıranlar dikkat! O tehlike halen devam ediyor!

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir süredir koronavirüs aşılaması devam ediyor. Ancak koronavirüse karşı yapılan aşıların koruyuculuk sağladığını ifade eden Prof. Dr. Faruk Aydın, bu kişilerin “Süper Bulaştırıcı” olarak virüsü taşımaya devam edebileceklerini belirtti.

Uzman isim yaptığı açıklamasında, aşı olunduğunda da kişilerin yalancı bir güvene kapılmaması gerektiğini belirterek, aşıların bulaştırıcılığı azaltmadığını ifade etti.

“AŞI OLDUĞUMUZDA YALANCI BİR GÜVENE KAPILMAYALIM”

Prof. Dr. Faruk Aydın, yapmış olduğu açıklamasında aşı olan kişilerin hala Süper Bulaştırıcı olma riskinin olabileceğini belirterek, bu kişilerin yalancı bir güvene kapılmaması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

“Koronavirüs bulaşan insanların hepsi hasta olmuyordu. Kimisinde taşıyıcı kalıyor ve ‘süper bulaştırıcı’ oluyordu. Kendisi mikroorganizmayı taşıdığı halde asemptomatik oluyor ve ‘süper bulaştırıcı’ olarak kalıyordu. Bu kişiler toplumda vardı. O yüzden test sayılarını çoğaltın, süper bulaştırıcıları yakalayın ki topluma virüs dağıtmaya devam etmesin. Şimdi geldiğimiz noktada, aşı olan vatandaşlarımız da tıpkı süper bulaştırıcılara benzer şekilde kendi hasta olmadıkları halde mikroorganizmayı boğazlarında taşıyıp başkalarına bulaştırabilirler. Aşı olduğumuzda yalancı güvene kapılmayalım. Virüsü alıp başkalarına taşıyabiliriz. Yapılan aşılar, boğazımızda bu virüsü taşımamaya yönelik aşı değil”

“BU VARYANTLAR AŞIDAN DAHA AZ ETKİLENİYOR”

Uzman isim, açıklamasının devamında ülke genelinde yaygın olarak İngiliz mutasyonunun görüldüğünü ifade etti. Mutasyon ve aşı ilişkisine de değinen Aydın, “Ama bunun dışında Güney Afrika ve Güney Amerika varyantlarının az sayıda da olsa var olduklarını biliyoruz. Bu virüslerin bulaşıcılığı hem artırdıkları hem de Güney Afrika ve Brezilya varyantlarının aşıdan az etkilendiklerini biliyoruz. Aşılı olsanız da zaten boğazınıza yerleşecek virüse karşı savunmanız yok anlamındadır. Bu risk yüksektir ve aşılı ile aşısız kişilerin bir araya gelmesi durumunda virüsün bulaşabileceğini unutmamak gerekir” şeklinde konuştu.