Gündem

Ped satışları neden yasaklandı?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan market genelgesinde zorunlu ihtiyaçlar hariç tutulmak üzere tüm ürünlerin satışı yasaklandı. Marketlerde hijyenik ped gibi menstrüel ürünlerin de satışının yapılmadığı görüldü.

Zorunlu ihtiyaç denilen tüm ürünlerin KDV oranları yüzde 8 iken, diğer ürünlerin KDV oranları yüzde 18. Marketlerde satılmasını engellemek için bant çekilen ürünler arasında hijyenik pedlerin de yer aldığı, menstrüel ürünlerin satışının yapılmadığı görüldü. Ama kadınlar için zorunlu ihtiyaç olan pedlerin neden satılmadığına, satışının neden yasaklandığına ve eğer bu zorunlu bir ihtiyaç ise neden diğer ürünler gibi KDV oranının yüzde 8 olmadığına dair hiç bir resmi açıklama yapılmadı. Hal böyle oluncada, marketlerin çoğu genelge ile birlikte pet satışlarını durdurdu.

İçişleri Bakanlığı’na “ Menstrüel ürünler satışına izin verilen temel ihtiyaçlar kapsamında mı? Öyle ise neden bunu açıkça yazmadınız ve bunu neden muhatapların insiyatifine bıraktınız” sorusunu yönelten ”Konuşmamız Gerek Derneği” şu ifadeleri kullandı:

“Bu satış yasağı bakımından hijyenik pedler temel ihtiyaç kategorisinde gibi görünüyor, çünkü kısıtlamalara rağmen tıpkı temel gıda ürünleri, veya tuvalet kağıdı gibi satışı devam ediyor. Burada problem, genelgede ‘hijyenik ped’ kelimesininin kullanılmamasından dolayı satışı yapan kişilerin (ve bu sosyal medya tartışmasından anlaşıldığı üzere, tüketicilerin) bu ürünleri hangi kategoride değerlendireceğini bilemiyor olmasıdır. Eğer hijyenik ped ve menstrüel ürünler satılmaya devam ediliyorsa bu onların temel ihtiyaç olduğunu göstermez mi? Eğer öyle ise, bu ürünler neden lüks tüketim ürünü (%18 KDV) gibi vergilendiriliyor?”