Bilim, Teknoloji

Anneler gününde ve bayramda sakın bu tuzağa düşmeyin!

Koronavirüs tedbirleri sebebiyle bu yıl hem anneler günü hem de Ramazan Bayramı tam kapanma dönemine denk geldi. Sevdiklerine hediye almak ve bu özel günlerde onları unutturmadığını hissettirenler online alışverişi tercih edecek. Ancak tüketici örgütleri ve bilişim uzmanları tarafından yapılan açıklamada yanıltıcı indirim ve kart güvenliğini riske eden platformlar hakkında birtakım uyarılarda bulundu.

Tüketici örgütleri, yaptıkları açıklamasında anneler günü için ve bayram amacıyla yapılan alışverişlerin tam kapanma sebebiyle internetten yapılacağını ifade etti. Bu sebeple tüketiciler alışveriş yaparken, mağduriyet yaşamamaları adına dikkatli olmaları için çağrıda bulundu.

“ÇOK DİKKATLİ OLMALARINI İSTİYORUZ”

Açıklama Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal tarafından yapıldı. Koçal, yaptığı açıklamasında, “Tüketicilerin internetten alışveriş yapacak olması tam kapanmayı fırsat bilen dolandırıcıları harekete geçirdi. Bu konuda bizlere gelen şikayetleri de baz alarak tüketicilerimizin alışveriş yaparken çok dikkatli olmasını istiyoruz” dedi.

SAHTE YA DA FARKLI ÜRÜN GELEBİLİR

Alışveriş yapmak isteyenlerin siteyi çok iyi araştırması gerektiğini ifade eden Koçal, açıklamasının devamında, “Özel günleri fırsat bilen fırsatçılar sosyal medya üzerinden oluşturdukları linklerden satış yaparak tüketicileri mağdur edebiliyor. Sosyal medya uygulamaları üzerinden oluşturulan linklerden mümkünse sipariş verilmemeli. Bu tür sitelerden verilen siparişlerde sahte veya farklı ürün gönderilebiliyor, hatta ürünün hiç gönderilmediği olabiliyor. Bu durumlarda muhatap bulunamadığı için mağduriyet giderilemiyor” dedi.

YALANCI İNDİRİMLER

Özel günlerde bazı reklamların indirimmiş gibi kullanıcıya sunulması sebebiyle pek çok kişinin yalancı indirimler sebebiyle mağdur olduğunu belirten Koçal, açıklamasında şu ifadeleri kullandı

“Özel günlerde yapılan indirimli satış ilanlarının büyük bir çoğunluğu mevzuata uygun değildir. Gerektiğinde Ticaret Bakanlığı Reklam Kuruluna şikayet edilmelidir. İndirimli satış ilanlarıyla oluşturulan sosyal medya linklerine mümkünse girilmemeli, kart bilgileri verilmemeli. Fiyatlar farklı sitelerden iyice araştırılmalı, aşırı tüketimden kaçınılmalı”