Gelen bir son dakika haberine göre Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yerli aşı ile ilgili çok önemli bir açıklama geldi. Bakan Varank, yaptığı açıklamasında aşı çalışmalarında yeteri kadar gönüllünün bulunması durumunda sonbahardan önce Türkiye’nin yerli aşıda başarı elde edeceklerine inandıklarını ifade etti.
Türkiye’de aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bakan Varank’ta, ülkemizdeki yerli aşı çalışmaları ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Bakan Varank, koronavirüse karşı yerli aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiği, Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi’ni ziyaret etti.
DAHA ETKİN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Varank, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Aşı adaylarımızın faz çalışmalarında yeteri kadar gönüllü bulabilirsek ve aşı adaylarımızın sonuçları başarılı olursa sene sonundan önce sonbahar gibi Türkiye’nin yerli ve milli aşısını elde edebileceğimize inanıyoruz. Adenovirüs temelli aşımızın dünyadaki diğer bu teknolojideki aşılardan elbette farklılıkları var. Hocamızın aşısı virüsün 4 proteinini de kapsayacak şekilde tasarlanmış bir aşı. Dolayısıyla daha etkin olacağını düşünüyoruz”
“VLP AŞISINDA FAZ-2’YE GEÇMEYİ PLANLIYORUZ”
Bakan Varank, aşı çalışmalarına ilişkin açıklamalarına devam ederken, “Aşı geliştirme çalışmalarının en önemli ayaklarından biri insan denemeleri. Kayseri’de bir ekip inaktif aşı çalışmasında Faz-3’e geçmeyi bekliyorlar. VLP aşısında da Faz-2’ye geçmeyi planlıyoruz. Burada da Osman Erganiş hocamızın inaktif aşı adayında inşallah haziranın ortasına kadar Faz-1 çalışmaları biterse kendi teknolojilerimizle kendi bilim insanlarımızın geliştirdiği ve Türkiye’deki üretim tesislerinde GMP standartlarında ürettiğimiz aşıları test etmiş oluyoruz. Bu aşılar dünya standartlarında üretilerek gönüllülere vuruluyor. İnaktif aşıyla ilgili Osman hocamız Adıyaman’daki bir özel sektör firmamız Vetal ile çalışıyor. Eğer bu inaktif aşı adayımız Faz-3’ü de tamamlayıp başarılı olursa Vetal’de üretilebilecek. VLP aşımızın da Nobel firmasında pilot üretimleri gerçekleşti. Eğer VLP aşısı da başarılı olursa o da Kocaeli’deki Nobel’de üretilecek. Bu özel sektör firmalarımız zaten bu alanda yatırımları olan güçlü firmalarımız. GMP sertifikalarını da aldıkları için çok kolay bir biçimde yüksek dozlarda bu aşıları üretip insanımıza ulaştırabilecek” açıklamasını yaptı.