IMF, Türkiye’nin bu pandemide kendi vatandaşına en az maddi detek veren ülkeler arasında olduğunu iddia ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan”Salgın döneminde vatandaşlarına en yaygın ve etkin sosyal destek sağlayan ülkeler arasındayız” dedi. Diğer taraftan Erdoğan, esnaflardan helallik istedi.
Esnaf borçtan kırılıyor, devletin birinci ağzından helallik isteniyor. Halbuki esnaf, dükkanı kapalı olmasına rağmen şu an aylar önce çektiği “işe devam destek kredisi”ni ödemeye çalışıyor.
Helallik’ istenmesi tepkilere neden olurken İYİ Parti lideri Meral Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan’ın bu sözlerini eleştirdi. Akşener, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
”Sayın @RTErdogan sen unutmuş olabilirsin ama, siyasetçi milletiyle kürsülerde değil, sandıkta helalleşir. Madem helalleşmek istiyorsun, korkma, getir sandığı helalleşelim. Zor durumdaki çiftçiyle, esnafla, işsiz gençle helalleşelim. Milletimizin kutlu iradesiyle helalleşelim” dedi.
Normalleşme Süreci
Erdoğan, koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme dönemine geçileceğini belirtti. “Detayları kabine toplantısının ardından milletimizle paylaşacağız. Niyetimiz mayıs ayı sonuna kadar ihtiyatlı hareket etmeyi sürdürmek, Haziran ayı ile birlikte itibaren tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planlıyoruz” dedi.
Esnaftan helallik istedi
“Milletimize söz verdiğimiz şekilde pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme takvimimizi uygulamaya başlıyoruz” diyen Erdoğan esnaftan helallik istedi.
Erdoğan, “Kısıtlamalardan etkilenen esnaflarımızın bir kısmı ile turizm sektörümüze de bu zor dönemde ayakta kalabilmeleri için her türlü desteği vermenin gayreti içerisindeyiz. Buna rağmen sıkıntıya düşen esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” dedi.
Erdoğan, şöyle devam etti, “Salgının ülkemize sirayet ettiği 2020 Mart ayından beri aldığımız tedbirlerin, özellikle de kısıtlamaların tek amacı 84 milyon vatandaşımızın her birinin sağlığını, hayatını, geleceğini korumaktır. Mecbur olmadığımız hiçbir tedbire başvurmadık, başvurmayacağız. Bununla kalmıyor, aldığımız tedbirleri de vatandaşlarımızın işine, aşına zarar vermeyecek şekilde uygulamaya özen gösteriyoruz” dedi.
Ülkelere Göre Yapılan Pandemi Yardımları
Verilere göre Türkiye, şu ana kadar GSYİH’nın yüzde 1,9’una tekabül edecek kadar ek harcama yaptı, vergi indirimi gibi uygulamalarla hazine gelirlerinde kesintiye gitti.
Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi, yüzde 27,4 ile liste başı oluken, özerk bölgeyi yüzde 25,5 ile ABD takip etti.
GSYİH’nın yüzde 10’undan fazlasına denk gelecek kadar salgınla mücadeleye bütçe ayıran ülkeleri ABD, Macao, Birleşik Krallık, Japonya, Avusturya, Yunanistan, Hong Kong, Yeni Zelanda, Singapur, Mauritius, Mikronezya Federal Devletleri, Tuvalu, Kiribati, Lesotho, Doğu Timor, İsrail, Almanyai Kanada ve Avustralya oluşturuyor.