Gündem

Koronavirüs tablosunda istenen hedefe ulaşılamadı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 günlük tam kapamanın amacının günlük koronavirüs sayısını 5 binin altına düşürmek olarak açıkladı ama 16 Mayıs 2021 tarihi itibari ile bu hedefe ulaşılamadığı görüldü. Hükümet her ne kadar tam kapamalı sokağa çıkma yasağı desede uzmanlar, 10 milyonu aşan muafiyet izin belgelerinden, binlerce kişinin katıldığı cenazeler ve protesto yürüyüşlerinden dolayı bunun tam kapama olmadığını sadece kısıtlama olduğu görüşünde. Bu 17 günlük kısıtlamalarda Türkiye’nin büyük çoğunluğunu aşılama fırsatını kaçıran hükümet, günlük vaka sayılarını kontrol altına alabilmek için yine belirli saatlerde ve belirli iş yerlerine bazı kısıtlamalar getirdi. Son yayınlanan genelgeye tepki gösteren muhalefet, lebalep kongrelerde bulaşmayan virüsün, AVM’lerde, marketlerde, lebalep yapılan cenazelerde bulaşmayan virüsün kafelerde, lokantalarda ve kahvehanelerde nasıl bulaştığını sordu.

“Tam kapanma sonrası “günlük 5 bin vaka sayısı hedefi” ne kadar gerçekçi? – Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran: “Eğer şu anda günde 1 milyon aşı yapabiliyor olsaydık kapanma sürecini çok iyi değerlendirmiş olurduk” dedi.

Sağlık Bakanlığı, 17 günlük kısıtlamalarından ardından bugünkü koronavirüs verilerini paylaştı. Salgından dolayı 17 günde vefat edenlerin sayısı 5 bine yaklaşırken, günlük ölüm oranları ise hale 200’lü rakamlarda seyretmeye devam etti. Vaka sayıları ise 5 bin değil, 10 binin üzerinde kaldı ama uzmanlar bu rakamların, önümüzde ki günlerde yine 60-70 bin seviyelerine çıkabileceğine değinerek, hükümete bir an önce aşı krizini çözümlemesi çağrısında bulundu.