İslam aleminde yanlış bilinen noktalardan bir tanesi de helalleşmek mevzusudur. Helallik istemek ödeşmekle, ödeşmek ise hesaplaşmakla çözülür. Yani helalleşmeniz için öncelikli olarak isteyerek yada istemeyerek, yarattığınız mağduriyetliği ortadan kaldırmakla olur. Eğer ortada halen bir sorun var ise, söz ile helalleşmek adaletin esasına aykırıdır. Bunu biraz daha açacak olursak; örneğin cenaze namazı olarak bilinen ama aslında cenaze salatı olan konu üzerinden ele alırsak;
Peygamberimiz zamanında cenaze salatı olurdu. Bu salata mülkü amirleri başta olmak üzere o çevrede tanıdık yada tanımadık herkes gelir ve ölen kişinin bakmakta yükümlü olduğu kişiler kaydedilir ve ihtiyacı oranda maaşa bağlanırdı… Eğitiminden tutunda taki iş güç sahibi olana kadar devlet o yetimleri yada müşkinleri himayesine alırdı. Eğer makdülün borcu varsa, kuru kuruya hakkınızı helal ettiniz mi denilmez, aksine makdülün ne kadar ispanlanabilir borcu varsa, öncelikli olarak cenazeye katılanlar arasından isteğe bağlı olarak toplanır yada devlet bizzat ödeme yapardı alacaklı kimselere… Herkes alacağını aldığı içinde kimseden helallik istenmezdi çünkü ortada fitleşme-ödeşme söz konusu olurdu… Bu bağlamda, Cumhurbaşanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz ile mağdur olan esnaflardan helallik istemesi tepkilere neden oldu ve esnafların çoğu sosyal medya hesapları üzerinden haklarını helal etmediklerini belirtti. Oysa ki, ortada ödeşme yani sorunu ortadan kaldırma, yaşanan mağduriyetliği ortadan kaldırma gibi bir girişim olsaydı, helalleşmeye esas bir konuda kalmayacaktı…
Mersin’de kanun hükmünde kararnameyle (KHK) 2017’de ihraç edildikten iki yıl sonra hayatını kaybeden tarih öğretmeni Salman Taş hakkında işe iade kararı çıktı. Şimdi ölen bu kişi ile, ölen kişinin ailesi ile, çocuğu ile nasıl helalleşilecek? Heaplaşma olmadan, ödeşme olmadan yapılan helalleşme Allah katında ne kadar mahbül sayılır? Aynı şekilde, destek verilmediği için ekonomik buhrana giren ve çocuğuna bir pantolan alamadığı için intihar eden esnafla ödeşmeden, hesaplaşmadan nasıl helalleşilir? Ki helalleşme bu dünya için geçerlidir. Ahirette ki ödeşme, günahın infazı ile mümkündür…
CHP sözcü Faik Öztrak’ta bugün yaptığı basın açıklamasında bu konulara değinerek, esnafların helalleşmek yerine sandıkta hesaplaşmak istediğini belirtti. Salgınla en etkin mücadelenin toplumsal aşı olması bilinirken, AK Parti hükümetin salgınla mücadelesinin küçük esnafları kapatmak olduğunu belirten Öztrak, Türkiye’nin dünya ülkelerine göre en az yardım yapan ülke olduğunu söyledi. Bu nedenle, TÜİK raporlarına göre 2021 yılı içerisinde 29 bin civarında esnafın dükkanını tamamen tasfiye ettiğini, başta kafeterya, lokanta ve diğer hizmet sektörü esnaflarının evlerine ekmek bile götürmekte zorlandığını ifade eden Faik Öztrak, ”Dükkânını kapat dediğiniz esnaf, lebalep kongrelerinize, cenazelerinize, iftarlarınıza bakıp dişini sıkıyor. Helalleşmek için değil, hesaplaşmak için sandığı bekliyor” dedi.