Yaklaşık 1,5 yıldır ülkemizin ve dünyanın gündeminde olan koronavirüs salgını can almaya devam ediyor. Salgın döneminde endişe yaşadığımız bu günlerde Prof. Dr. İlhan Çetin tarafından yapılan açıklamada KKA’nın koronavirüs salgınından daha öldürücü olduğunu belirtti.
Dönemsel olarak çıkan ve can alan kene vakaları havaların ısınması ile birlikte artmaya başladı. Özellikle Sivas ilinde Nisan ayında görülmeye başlayan keneler 50 kişinin hastalanmasına neden oldu. Üç kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kenelerin Kelkit Vadisi’nden Batı’ya doğru yayılmasından endişe ediliyor.
VAKALAR ARTMAYA BAŞLADI
Konu ile ilgili açıklama Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin tarafından yapıldı. Çetin, yaptığı açıklamasında şu ifadeyi kullandı:
“Kırık Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Dünya’nın gündemine 1940’lı yıllarda Kongo’da daha sonrada Kırım’da kanamalı bir ateş olarak girdi. Özellikle kene ile bulaşan bir hastalık olarak Dünya’nın gündemine girdi. KKKA’nın ülkemizde görülmesi ise 2002 yılına dayanmaktadır. Tokat bölgesinde bir sağlık çalışanında ilk defa tespit edildi. 2010 yılına kadar vaka sayılarında ciddi bir artış oldu. Ardından verilen mücadele ile vaka sayısı önemli derecede azaltıldı. Ancak son yıllarda KKKA’da ülkemizde olduğu gibi Sivas’ta da ciddi bir artış var”
KABUS ERKEN DÖNDÜ
Uzman isim, açıklamasında vakaların önceki yıllara kıyasla erken görülmeye başlandığını ifade ederek, “Bu hastalık özellikle Kelkit vadisi içerisinde kümelenmekte. Erzincan, Giresun’un Güney’i, Bayburt, Sivas, Tokat, Çorum ve Yozgat’ta daha fazla anılmakta. Bu yıl geçen yıllara göre vaka sayılarında daha erken bir dönemde karşı karşıya kaldık. Geçtiğimiz yıllarda Mayıs ayının ortalarında vaka sayılarında artış görülürken bu yıl Nisan ayının ortalarından itibaren vakaları görmeye başladık” dedi.
KORONAVİRÜSE KIYASLA DAHA ÖLDÜRÜCÜ
Prof. Dr. Çetin, KKKA’nın hastalığında ölüm oranlarının koronavirüse göre daha fazla olduğunu ifade ederek, “KKKA hastalığında ölüm oranları Covid-19’a göre daha yüksek seyretmekte. Hatta zaman zaman 3-4 kat daha fazla öldürücülüğü olan bir hastalık. Bu nedenle mutlaka gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. İnsanlarımız bunun farkında olmalı ve dikkat etmeliler” dedi.