Ekonomi

Elektrik abonelerine müjde! Faturalar düşecek!

Elektrik abonelerine müjde geldi. Vatandaşlar son dönemlerde artan fatura fiyatlarından şikayetçi olmaya başladı. Evine çatı paneli kurarak, ürettiği fazla enerjiyi satarak ayrı gelir elde edebildikleri gibi, 25 yıl kadar elektrik üreten güneş panelleri sayesinde elektrik faturaları da düşüyor. İşte detaylar..

Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’nin yenilenebilir enerji toplam kurulu gücünün yüzde 7’sini oluşturuyor. Bu sektöre yapılan yatırımların büyüklüğü 6 milyar dolara ulaşmış durumda. Konuyla ilgili Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2020 Enerji Görünümü Raporu’na göre 10 yıl öncesine kıyasla günümüzde güneş enerjisine yatırım maliyeti yaklaşık olarak 5 kat azalmış durumda.

ŞİRKETİNİZE BAŞVURMANIZ YETERLİ

Konu ile ilgili Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, üretim için yapılması gerekenleri tek tek açıkladı. İşte detaylar:

“Güneş enerjisi santrali (GES) kurmak istediğiniz yerin, bağlı olduğu dağıtım şirketine başvuru yapılması gerekiyor. Bu işe başlarken, güncel elektrik faturası, çatının ölçüleri, çatının birkaç fotoğrafı ve konum (açık adres) gibi bilgiler talep ediliyor. Elektrik üretmek için sadece panel, inverter/ evirici ve bağlantı elemanları yeterli olur. Elektriği satın aldığınız dağıtım şirketinin internet sayfasında bulunan başvuru evraklarını doldurup yine dağıtım şirketine göndermeniz yeterli”

“6 – 10 YIL ARASINDA KENDİSİNİ AMORTİ EDİYOR”

“Güneş enerjisinden elektrik üretimi farklı coğrafi konumlarda farklı enerji üretim potansiyellerine sahip. 100 metrekarelik bir evin çatısına kurulacak sistemin maliyeti; malzemenin markası, çatının durumu gibi birçok faktöre göre değişkenlik göstermekle beraber 5.500-8.000 TL/kW olarak düşünülebilir. Yapılan yatırımın maliyeti de 6 ila 10 yıl arasında kendisini amorti eder”

“YILLIK 4.200 TL TASARRUF SAĞLANIR”

Demirdağ, elektriğin güneşten elde edilmesi durumunda sağlanacak tasarruflarla ilgili de bilgi vererek şunları söyledi:

“Marmara Bölgesi’nde yer alan bir yapıdan ilerlersek; 100 metrekarelik bir eve 5 kWp’lik bir sistem kurduğumuzda yıllık 4.200 TL tasarruf sağlanır. Enerji üretimi müsaadeleri elektrik dağıtım şirketleri veya OSB’lerden temin edilebilir. 10 kW ve altındaki sistemlerde izinlerle ilgili bürokrasi oldukça kolaylaştırıldı. Eğer şebekeden bağımsız sistemler tesis edilecekse bu izinlere dahi gerek duyulmuyor”