Genel

Türkiye’yi bekleyen yeni tehlikeye dikkat çekildi!

Türkiye, son dönemlerde mevsimleri belirgin farklılıklarla yaşıyor. Yaz mevsiminin geç gelmesi, kış mevsiminde beklenilen yağışların olmaması, herkesin aklına kuraklık tehlikesini getirmeye başladı. Konu ile ilgili Prof. Dr. İhsan Çiçek tarafından yapıldı.

TBMM İklim Araştırma Komisyonu’ndaki sunumu ve hazırlamış olduğu raporlarda, Türkiye’de kuraklığın şiddetinin artacağın söyleyen uzman isim, Türkiye’yi bekleyen tehlikeye dikkat çekti. İşte detaylar..

EN SİNSİ DOĞAL AFET

2100 yılına kadar ortalama 776 bin insanın hem sel hem de fırtınadan etkileneceği belirtilen raporda, bu durumda maliyetin 16,5 milyar olacağı da aktarıldı. Çiçek, açıklamasında “Bizim kuraklığı, ‘İstanbul kuraklığı’ olmaktan çıkarmamız lazım. İstanbul’da su yüzde 20’ye düştü, bütün basında kuraklıktan bahsediliyordu, yüzde 80’e çıktı kimse konuşmuyor, oysa kuraklık tehlikesi her yerde. Kuraklık en sinsi doğal afet” ifadelerini kullandı.

GÖÇLER YAŞANACAK

Kuraklık ile birlikte, göçlerin de yaşanacağını ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

“Şu an sahil zonundaki İtalya kapılarına, Avrupa kapılarına dayanan insanların çoğu Cezayir, Nijer gibi ülkelerdeki kuraklıktan etkilenen insanlardır. Onlar ülkemize de geliyorlar. O yüzden, Türkiye’nin bunu yerinde durdurma, yeşil duvar gibi projelerde katkısı var ama Türkiye’de de tarım alanlarından göç olacaktır kuraklık nedeniyle. Türkiye’de bunun da hesaplamalarının yapılması lazım. İklim veya kuraklığa bağlı bir göç yaşanacaktır, yaşanıyor”

EGE VE AKDENİZ’İ BEKLEYEN TEHLİKE

Özellikle raporda Akdeniz ve Ege kıyılarında turizm bölgelerini “Kuraklık ve Su Problemi” olduğu vurgulandı. Uzman isim konuyla ilgili, “Turizm sadece sektör bazında ve oteller olarak görülüyor. Şu anda resmî verilere göre Türkiye’de aşağı yukarı 550 bin, TÜRSAB verilerine göre ise 3 milyon yazlık konut bulunuyor. Sayı Ege ve Akdeniz ağırlıklı gittikçe artıyor. Bunlar sisteme dâhil oldukça bir süre sonra otellere de su bulunamayacak” değerlendirmesini yaptı.