Ekonomi

KYK borcu olanlar için güzel haber geldi! AK Parti harekete geçti!

Üniversitede eğitim alanlar devletten aldıkları öğrenim kredisini mezun olduktan 2 yıl sonra ödemeye başlamak durumunda. Bu süre içerisinde ödemelerini yapamayanlar için ana paranın üzerine faiz eklenmeye başlıyor. Gelen son bilgilere göre 5 milyon kişi KYK borcu yüzünden maddi olarak sıkıntıya giriyor. Konu ile ilgili AK Parti harekete geçerek çok sayıda kişiyi yakından ilgilendiren bir karara imza attı.

AK Parti tarafından sunulan yeni paketin 1 ya da 2 hafta içerisinde hızlı bir şekilde Meclis’ten geçeceği öğrenildi. Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda KYK borcu olan milyonlarca kişi borcunu yapılandırabilecek.

Meclis’e sunulan 15 maddelik yapılandırma düzenlemesi üniversite mezunu olan yaklaşık 5 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor. Mezunlar, biriken borçlarını yapılandırma ile daha kolay bir şekilde ödeyebilecek.

ÖĞRENCİLER KREDİ BORÇLARINI ZAMANINDA YATIRAMADI

Öğrenciler okul yıllarında her ek kaynağa ihtiyaç duyuyor. Bu durumda devlet başvuranlara öğrencim kredisi ve burs veriyor. Verilen öğrenim kredileri, okul bittikten 2 yıl sonra ödenmeye başlanıyor. Bu süreç içerisinde işi olmayanlar 1 yıllık erteleme yapabiliyor. Ancak erteleme döneminde de faiz işleme devam ediyor.

30 NİSAN 2021’DEN ÖNCEKİ BORÇLAR

Gelen son bilgiye göre Kredi Yurtlar Kurumu’na öğrenim kredisi borcu olan öğrenciler, 30 Nisan 2021 tarihinden önceki borçları için yapılandırmadan yararlanabilecek. Bu kapsamda bu uygulamadan 5 milyon civarında öğrenci yararlanabilecek.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Teklif Meclis’ten geçtikten sonra Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sayfası üzerinden alınabilecek. Kişiler E-Devlet üzerinden ya da vergi dairelerine giderek başvuruda bulunarak, ödemelerini kolay bir şekilde yapabilecek.