Bilim, Teknoloji

Cep telefonu kullanımında yeni dönem başlıyor! Tarih verildi!

Cep telefonu kullanan herkesi yakından ilgilendiren önemli bir karar açıklandı. Haziran ayından itibaren geçerli olacağı açıklandı. Avrupa’daki 5 operatör, sektöre yeni bir hareket getirmek için güçlerini birleştirdi.

Perakende olarak satışlarda akıllı ve farklı özelliklere sahip olan telefonların üretimi, kullanımı, taşınması ve elden çıkarılması gibi hususlardan doğru bilgilerin elde edilmesi için Çevresel Derecelendirme (Eco Rating) girişimi yapıldı.

HANGİ TELEFONLAR BU UYGULAMADAN ETKİLENECEK?

12 cep telefonu markasının yeni tüketici telefonları bu uygulama kapsamında değerlendirilecek. Öncelikle olarak Bullitt Group, Doro, HMD Global – Nokia, Huawei, MobiWire, Motorola/Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL/Alcatel, Xiaomi ve ZTE markalarının etkileneceği ifade edildi.

HANGİ ÜLKELERDE UYGULAMA BAŞLAYACAK?

Uygulamanın hangi ülkelerde başlayacağı da merak konusu oldu. Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkeler şu şekilde sıralandı:

Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Birleşik Krallık, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya Karadağ, Kuzey Makedonya, Litvanya Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Türkiye, Yunanistan.

HER CİHAZA PUAN VERİLECEK

Çevresel Derecelendirme uygulaması ile her cihaza puan verilecek. Aynı zamanda ek olarak 5 temel alanda rehberlik sunulacak:

  • Dayanıklılık
  • Onarılabilirlik
  • Geri Dönüştürülebilirlik
  • İklim Etkisi
  • Kaynak Verimliliği