Sağlık

Kabus bitmiyor! 2 ilimizde büyük tehlike! 1 kişi yoğun bakımda, 1 kişi hayatını kaybetti!

Türkiye koronavirüs salgını ile uğraşmaya devam ederken, son dönemlerde havaların ısınması ile birlikte keneler çıktı. Kabusun bir türlü sona ermediği keneden bir kişinin hayatını kaybettiği ve bir kişinin de yoğun bakıma kaldırıldığı açıklandı.

Konu ile ilgili Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zehra Beştepe Dursun, son dönemlerde artan kenenin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığına ilişkin, “KKKA kene yapışmış hayvanlardan ve kenenin ısırdığı bir insandan diğer insana bulaşabiliyor” dedi.

HAYATİ TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

Kene ısırması sebebi ile Yavuz Eden, Yedisu Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan kontrollerden sonra Eden’in durumu ağır olduğu tespit edilerek, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Çiftçi Eden’in yoğun bakımda hayati tehlikesinin devam ettiği ifade edildi.

BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bir olay da Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Melikli Köyü’nde meydana geldi. Vücuduna kene yapışan Gülbeyaz Bayındır, hemen İlçe Devlet Hastanesi’ne giderek keneyi çıkarttırdı. Ancak bir süre sonra rahatsızlanana Bayındır, hemen Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırıldı. Bayındır, burada yapılan tüm tedaviye rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

ATEŞ VE KANAMA BULGULARIYLA BERABER SEYREDİYOR

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zehra Beştepe Dursun, keneye ilişkin önemli bilgiler vererek, açıklamasında “Kene bir hayvan çeşitlerindendir. Kırım Kongo kene hastalığı dediğimiz hastalık, ilk 1945 yılında Kırım’da daha sonrada Kongo’da görülmesi üzerine bu ismi almıştır. Kanamalı ateş denmesinin sebebi de, ateş ve kanama bulguları ile seyretmesi nedeniyle bu ismi almıştır. Kene hastalığı denilince Kırım Kongo kanamalı ateşinin aklımıza gelmesi gerekir ama kenenin neden olduğu başka hastalıklar da vardır. O hastalıklarında ayırt edilmesi gerekir” dedi.

“HIZLI BİR ŞEKİLDE KENENİN VÜCUTTAN UZAKLAŞTIRILMASI GEREKİYOR”

Dursun, açıklamasının devamında vücuduna kene yapıştığını görenler için şunları söyledi:

“Bulaş yolu sıklıkla kenenin ısırması ile olur. Genellikle biz hastaları bu şekilde görüyoruz; hayvanları kene ısırdığı zaman ve bu hayvanla temas olduğu zaman ya da kenenin ısırdığı bir insandan diğer insana bulaş yolu olabilmektedir. Bunları daha az sıklıkla görüyoruz. Bizim genellikle bölgemizde gördüğümüz kene ısırdıktan sonra hastalığın oluşmasıdır. Burada hızlı bir şekilde kenenin vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Bunu fark ettiğimiz zaman çıplak elle değil de eldiven, bez ve cımbızla hızlı bir şekilde keneyi ters yönde hareketle çıkartmak gerekir. Tabiri caizse çiviyi çıkartır gibi sağa sola hafif oynatarak direkt tek bir hareketle çıkartılması gerekir. Eğer tek bir hareketle çıkmıyorsa ya da parçalandıysa muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurarak orada çıkarılması sağlanmalıdır”