Ekonomi

Devlet 5 bin TL karşılıksız destek veriyor! Tek tek yapılması gerekenler açıklandı!

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamasında esnafa 3 bin TL ve 5 bin TL tutarlarında hibe verileceğini açıklamıştı. Karşılıksız destek ödemesinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, bu süreç içerisinde neler yapması gerektiğini araştırmaya başladı. İşte Devlet’ten 5 bin TL karşılıksız hibe almak isteyenler için merak edilen tüm detaylar..

Salgından olumsuz olarak etkilenen esnaf için Devlet harekete geçerek, birtakım destekleri sunmaya başladı. İki gruba ayrılan işletmelere bu süreç içerisinde 3 bin TL ve 5 bin TL tutarlarında hibe ödemesi yapılacak. Tek seferlik verilecek bu desteğin ayrıntıları merak konusu oldu.

Erdoğan’ın açıklamış olduğu esnaf paketlerinin dün itibariyle başvuruları alınmaya başlandı. 5 bin TL destek paketinden yararlanmak isteyenlerin grupları, kahve, yurt, spor salonu, bar, disko, düğün salonu işletenler, tekel satan büfeler, 3 bin liralık destekten sanatçılar, balıkçılar, telefoncular, ikinci el eşya satanlar, tamirciler, müzisyenler, oto yıkamacılar, kozmetik malzeme satanlar, çilingirler, kurs sahipleri olarak sıralandı.

Esnaf başı verilecek olan 5 bin TL destek ödemesi kapsamında toplam da 1,4 milyon işletmeye 4,6 milyarlık hibe ödemesi yapılacak.

T.C. KİMLİK NO’YA GÖRE BAŞVURULAR ALINACAK

Başvurularda bir aksamanın olmaması ve sorun yaşanmaması adına başvuruların T.C. kimlik numarasının son hanesine göre alınacağı ifade edildi. Bu durumda sıfır olanlar gün başvuruda bulunurken, T.C. kimlik numarasının sonu 2, 4 ,6 ve 8 olanlar Cuma’ya kadar tek tek başvuruda bulunabilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından verilen tek seferlik verilecek olan desteğin başvurularına ilişkin, “Sirklerin faaliyetleri; tez vb. yazım bürolarının faaliyetleri; dans pistlerinin, diskoteklerin işletilmesi (içecek sunum hizmetleri hariç); kayak pistlerinin işletilmesi; kara yolu ile insan veya hayvan tarafından çekilen taşıtlarla yük taşımacılığı (tornet, at arabası vb. ile yük taşımacılığı); Bys. diğer gösteri sanatları; gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kokteyl salonları vb. yerlerde içecek sunum faaliyetleri (alkollü-alkolsüz), sinema filmi gösterim faaliyetleri; nikah salonlarının hizmetleri; kaplıca, ılıca, içmeler, spa merkezleri gibi yerler (konaklama hizmetleri hariç); düğün, balo ve kokteyl salonları; plaj alanları işletilmesi (bu tesislerin bütünleyici bir parçası olan soyunma odası, dolap, sandalye, kano, deniz motosikleti vb. kiralanması dahil)” açıklaması yapıldı.