Sağlık

Bilim Kurulu Üyesinden bir iyi bir de kötü haber geldi!

Türkiye’nin mücadele ettiği ve hayatımızın hemen hemen her alanını etkilediği koronavirüs salgına ilişkin Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap tarafından çok önemli bir açıklama geldi. Azap, yapmış olduğu açıklamasında aşıların hızla geliştirildiğini ancak tam anlamıyla aşıların yapılması gerektiğini belirtti. Uzman isim, aksi durumda, aşılanamayan kesimlerde yeni varyantların çıkabileceğini söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, salgınla mücadele kapsamında yaptığı açıklamasında “Salgında çoğu gitti azı kaldı. Şimdiye kadarki salgınlara baktığımızda, ortalama 1,5 ila 3 yıl sürdüğünü görebiliyoruz. Kovid’le ilgili 14 ayda 140 bin bilimsel çalışma yayınlanmış, hızla aşı geliştirildi. 1,5 yılı tamamladık. Çok az bir zaman kaldı, diyebiliriz. Ancak aşılamaların tam anlamıyla yapılabilmesi gerekiyor. Aksi taktirde aşılanmayan kesimde yeni varyantlar çıkabilir ve bu da tüm emekleri boşa çıkarır” ifadesini kullandı.

“ÇOĞU GİTTİ, AZI KALDI”

Salgına ilişkin, “Çoğu gitti, azı kaldı” diyerek müjdeyi duyuran, KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Azap, şunları söyledi:

“Bunu söyleyebiliyoruz, çünkü tarihteki büyük salgınlara baktığınız zaman en yakında örneğin 2009 yılında yaşamış olduğumuz domuz gribi salgınında, Dünya Sağlık Örgütü’nün salgın başladı dediği günden, salgın bitti dediği güne 18 ay geçmişti. Yine 20’nci yüzyılda yaşanan grip pandemilerine baktığımızda, 1,5 ila 3 yıl arasında sürdüğünü görüyoruz. Covid-19 salgınında bizim beklentimiz, tabi teknolojiler ve bilim ilerliyor, tarihte hiç olmadığı kadar hızlı aşı üretme şansı oldu insanoğlunun. O yüzden sanırım 2 yıl kadar süreceğini söylemek sanırım bilimsel, geçerli bir tahmin olur. Ve biz artık 1,5 yılı neredeyse bulmuş durumdayız”

TOPLUM YETERİ DÜZEYDE AŞILANMAZSA YENİ VARYANTLAR ÇIKABİLİR

İyi haberin yanında kötü haberi de duyuran Azap, toplumun yeteri düzeyde aşılanmaması durumunda yeni varyantların çıkabileceğini, “Üretim kapasitesi de dünya genelinde giderek artıyor. Ancak çok önemli bir şey, aşının olması yetmiyor. Aşınım uygulanması ve doğru şekilde uygulanması da çok önemli. Eğer aşı konusundaki kapsayıcılık yeterli düzeye ulaşmazsa, dünya genelinde istediğimiz kapsayıcılıkta aşılanma olamazsa, o zaman aşılanmamış kişilerde virüs dolaşmaya devam edecek. Ve çok iyi biliyoruz ki, artık herkes bu varyant meselesini de çok iyi öğrendi, virüs çoğalmaya, insanlarda hastalık yapmaya devam ettikçe değişmeye de devam ediyor. Yeni varyant virüsler karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla toplumumuz veya dünyanın belli bir kesimi aşılanmazsa bunlar arasında dolaşmakta olan virüsler değişime uğrayarak artık aşıların da etki etmediği, daha yeni varyantlar şeklinde karşımıza çıkabilir. Böyle olunca da tekrar bütün dünyanın o yeni varyanta karşı aşılanması gerekebilir ve bütün emekler boşa gider” şeklinde ifade etti.