Gündem

Bilim Kurulu üyesinden sevindiren haber! 1 Haziran’da maske zorunluluğu..

Vaka sayılarının yavaş yavaş istenilen seviyeye doğru gerilemesi ile birlikte, gözler yarın düzenlenecek olan kabine toplantısına çevrilmiş durumda. 1 Haziran tarihinden itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı normalleşme adımları atılacak. Bu süreç içerisinde maske zorunluluğunun ne olacağı da belli olurken, Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan tarafından önemli bir açıklama yapıldı.

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan maske ile ilgili merak edilenleri yanıtladı. İlhan, normalleşme ile birlikte, açık havada maske zorunluluğunun yeni dönemde kalkabileceğini söyledi. Ancak kapalı alanlarda maske zorunluluğu bir süre daha devam edebilir.

BUNDAN SONRA BİREYSEL ÖNLEMLER ÖN PLANDA OLACAK

Uzman isim, bir televizyon kanalının canlı yayınına katılarak, merak edilen sorulara yanıt verdi. Salgınla mücadele kapsamında temaslılar için 10 gün olan karantina süresinin 14 güne çıkartılmasına ilişkin, değerlendirme yapan İlhan, “Karantina süresi aşılananlar ve normal temaslılar için uzatılmış oldu. Bundan sonra bireysel önlemler ön planda olacak. Vatandaşların risklerini en aza indirmek için böyle bir karar alındı” dedi.

MASKE ZORUNLULUĞU KALKABİLİR

İlhan, açıklamasının devamında normalleşme ile açık havada maske zorunluluğunun da kalkabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Açık alanlarda, belki 1 Haziran’dan sonra, çok kalabalık olmayan yerlerde maske kullanımı azaltılabilir. Ancak kapalı alanlarda sonbahara kadar maske takmaya kesinlikle devam etmeliyiz. Pazar yerine gittiğimizde mesela maske takmamız gerekiyor. Boş bir caddede işe, okula giden kişiler maske konusunda esnek davranabilir. Mutlaka yanımızda maske olmalı. Toplu taşımalarda maskenin geçerli olacağını düşünüyorum. Aşılamanın belli bir düzeye ulaşması maske konusu için çok önemli. Dünyada koronavirüs bitmeden bu tehdit geçmeyecek. Belki son sokağa çıkma kısıtlamasını yaşadığımız bir hafta sonu olacak. Daha dikkatli olursak normalleşmenin hızlanabileceğini düşünüyorum”

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE NE OLACAK?

Milyonlarca veli ve öğrencinin merakla beklediği yüz yüze eğitime ilişkin de değerlendirmelerde bulunan uzman isim, yüz yüze eğitim için Eylül ayını işaret ederek, “Okullarda yaz döneminde kültürel ve sosyal faaliyetlerin olacağı bir dönem olacak. İsteğe göre katılım yapılacak bu faaliyetler çocuklar için çok önemli. Öğretmenlerimizin aşılamasında da önemli bir noktaya kadar geldik. Güz dönemine kadar zaten herkesin aşılanmasını planlıyoruz. Eylül ayında okullarda yüz yüze eğitimin olacağını düşünüyorum. Artık hepimiz bu mücadeleyi öğrendik. Öğrenciler maskelerini takarak eğitimlerine devam edebilirler. Üniversiteler için de aynı durum geçerli” ifadesini kullandı.