Sağlık

Türkiye’de ilk defa bir hastada tespit edildi!

Türkiye koronavirüs salgın ile mücadele ederken, son dönemlerde havaların ısınması ile birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile uğraşmaya başladı. Gelen son bilgiye göre Türkiye’de ilk defa bir kişi de hem koronavirüs hem de KKKA hastalığı görüldü.

Olay Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde meydana geldi. 60 yaşındaki İ.D. isimli bir hasta, ateş, halsizlik ve nefes darlığı şikayetleri ile hastaneye başvurdu. Hastaya hem koronavirüs hem de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi konularak tedavi edildikten sonra taburcu edildi.

ÇOK NADİR GÖRÜLEN BİR DURUM

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada ülkemizin hem koronavirüs hem de KKKA hastalığın bir arada görülmesinin çok nadir bir durum olduğunun altı çizildi. Bu tür vakaların artık yavaş yavaş literatürde görülebileceği ifade edildi.

BELİRTİLER BENZİYOR

Bu olayda herkesi tedirgin eden durum, KKKA ve koronavirüsün hemen hemen benzer belirtiler göstermesi. Konu ile ilgili KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya tarafından açıklama geldi. Uzman isim, belirtilerin benzer olması sebebiyle, hem koronavirüs hem de  KKKA konusunda dikkatli tetkik ettiklerini ifade etti.

BU BÖLGELERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Hastanın 10 gün önce hastaneye başvurduğunu ifade eden Kaya, süreci şu şekilde anlattı:

“Dünya çapında çok ciddi bir pandemi dönemi yaşıyoruz. Bir çok insanın ölümüne neden olan bu virüsün ülkemizde de çok ciddi sonuçlarını görüyoruz. Bununla beraber tabi ki diğer bir çok endemik dediğimiz yani ülkemizde ve bölgemizde sıkça görmeye alıştığımız enfeksiyon hastalıkları da önemini korumakta. Sonuç itibariyle hastalıklar durmuş değil. Özellikle yaz aylarına girişimizle beraber insanlar açık alanlara çıkarak doğayla temasın artması sonucu bölgede KKKA yavaş yavaş sıklığını artırarak karşımıza gelmeye başladı. Bu çerçevede 60’ lı yaşlarda bir kadın hastamızı, Covid-19 ön tanısı ile Covid servisine aldık. Hasta bize ateş, halsizlik ve bir takım solunumsal sorunlarıyla gelmişti. Endemik bölge olmamız dolayısıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları özellikle Gümüşhane, Bayburt, Giresun’un yüksek kesimlerinden gelecekleri hep ön planda aklımızda bulunduruyoruz. Buna dönük yapmış olduğumuz tetkiklerde de KKKA testlerinin pozitif gelmesi sonucu vakayı hem Covid hem de KKKA bir arada enfeksiyon vakası olarak teşhis ettik ve tedaviler uyguladık. Önce Covid’le ilgili tedaviler planladık daha sonra KKKA testi pozitifliği sonrası bununla alakalı destek tedavilerini gündemi getirdik. Hasta yaklaşık 10 günlük bir tedavi süreci sonunda yavaş yavaş kan tablosunu, genel klinik tablosunu toparlayarak çok şükür yoğun bakım desteği ihtiyacı ve diyaliz gibi destek ihtiyaçları söz konusu olmadan başarıyla servisimizde tedavi edilerek taburcu edildi”