Ekonomi

Emekli olmak isteyenler için yeni hak! 60 gün şartı var!

Milyonlarca vatandaşlar, emekli olmak ve emeklilik hayatını iyi bir şekilde sürdürmek istiyor. Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde TBMM’den geçen ve yasalaşan yeni yapılandırma içerisinde pek çok düzenleme de bulunuyor. TBMM’den geçen bu yeni yapılandırma paketinde vatandaşların çeşitli borçlarını kolay bir şekilde ödeyebilmesinin de önü açılıyor.

Emekli olmak isteyen vatandaşlar arasında Bağ-Kur’lu olanlar için de önemli bir adım atıldı. Buna göre vatandaşlar daha az ödeme yaparak ihyalarını gerçekleştirerek, emekli olabiliyor. Hazırlanan yasaya göre ana paranın üzerindeki ceza ve faizler silinerek, enflasyon farkı etkileniyor.

6, 9, 12 VE 18 TAKSİT

Yapılandırmaya başvuruda bulunmak isteyen borçlular 31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuruda bulunabilecek. Kanun kapsamında alacakları işlenmiş olanların gecikme faizleri siliniyor. Borçlu olan kişiler bu şekilde borçlarını 6, 9, 12 ve 18 taksit üzerinden ödeyebiliyor. İki ayda bir yapılacak ödemelerin ilk taksiti 2021 yılının Eylül ayı içerisinde başlıyor.

30 NİSAN TARİHİNDEN ÖNCEKİ PRİM BORCU OLANLAR

30 Nisan tarihi itibari ile prim borcu olan Bağ-Kur’lu kişiler, borçlarını düzenlemenin uygulanmaya başladığı tarihi takip eden dördüncü ayın sonuna kadar ödememeleri ve yapılandırmamaları durumunda, 30 Nisan tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçları silinecek.

“5 PUANLIK İNDİRİM”

İlk taksitini ödeyen kişiler “Borcu yoktur” yazısı alabilecek. Bununla birlikte sigorta teşvik priminden de yararlanabilecek. Borcunu yapılandıran kişiler, primlerini düzenli ödemeleri durumunda da 5 puanlık indirimden yararlanabilecek.

Prim borcu sebebi ile emekli olmayan ancak bu sürelere ihtiyaç duymayan kişiler de borç silip hizmet süresi durunca aylıklarını bağlatabilecek.