DünyaSağlık

Kara mantar aynı koronavirüs gibi yayılıyor! Vakalar 28 bini aştı!

Dünya koronavirüs salgını ile mücadele ederken, son dönemlerde Hindistan’da koronavirüs sonrası ortaya çıkan kara mantar salgınına ilişkin de kötü haberler gelmeye devam ediyor. Konu ile ilgili Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bugüne kadar 28 binden fazla kişide kara mantarın görüldüğü açıklandı.

Salgının yayılma şekli, akıllara koronavirüsün ilk günlerdeki gibi hızlı bir şekilde yayılmasını akıllara getirmesi, herkesi tedirgin etmeye başladı.

Koronavirüs sebebiyle, en ağır kayıpları veren ülkeler arasında olan Hindistan’da şimdi de kara mantar paniği başladı. Sağlık Bakanı Hars Vardhan yaptığı açıklamasında bugüne kadar 28 eyalette 28 bin 252 kişide kara mantar hastalığının görüldüğünü ve bu kişilerin 24 bin 30’inin daha önceden koronavirüs geçirdiğini belirtti.

Aynı zamanda vakaların 17 bin 601’inin ise diyabet olduğu ortaya çıktı.

KARA MANTAR HASTALIĞI NEDİR?

Türkiye’nin de komşusu olan Irak’ta bir kişinin kara mantar sebebi ile hayatını kaybetmesi, salgına daha da korkuyla bakılmasına neden oldu. Bir enfeksiyon hastalığı olarak adlandırılan kara mantar, tıp dilinde, mukormikoz olarak adlandırılıyor. Hastalık genellikle bitki, gübre ya da çürüyen meyve ve sebzelerdeki mukor küfüyle temas sonucunda ortaya çıkıyor.

Bu salgın bağışıklık sistemi ciddi olarak zayıflayan kişilerde hayati derece tehlikeli bir hal alabiliyor.