Ekonomi

Un fiyatlarındaki artış ekmek fiyatlarına zam olarak yansıyacak! Ekmek fiyatları 4 TL mi olacak?

Buğday hasadı olmasına karşın un fiyatlarına zam yapıldığını açıklayan Türkiye Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, un sanayicilerine seslenerek, fiyatların bir kere daha gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Un fiyatlarına yapılan artışın ekmek fiyatlarına yansıyacağını belirten Balcı’nın açıklamasından sonra ekmek fiyatları 4 TL olacak iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Gaziantep’te bir otelde düzenlenen bölge toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Buğdayda hasat zamanı olduğunun altını çizen Balcı, Mayıs ayında bir çuval un fiyatı 130 – 140 TL arasında olduğunu ifade ederken, şu anda bu fiyatın 165 – 175 TL arasında olduğunu söyledi.

Normalde her yıl hasat zamanında un fiyatların düştüğünü, ancak bu yıl bir ilk olarak fiyatların yüzde 25 – 30 oranında arttığını söyleyen Balcı, bu artışın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bakanlığın acilen tedbir alması gerektiğini söyleyen Balcı, şu açıklamayı yaptı:

“Her yıl hasat zamanı un fiyatlarında gevşeme söz konusu olurken ilk defa bu sene un fiyatlarında hasat zamanı yüzde 25-30 fiyat artışı kabul etmemiz mümkün değildir. Bugüne kadar bu tür durumlarda Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü her zaman kendi görevi olan piyasayı süspanse etme görevini yerine getirdiği için bir iyileştirme söz konusu olmuştur. Ama hasat zamanı yüzde 30 artış konusunda Bakanlığımızın dün olduğu gibi bugün de acilen tedbir almasını bekliyoruz. Pandemi süresince, herkesin hassas olması gerektiği bir zamanda, un sanayicilerin hasat zamanı yüzde 25-30 fiyat artışı yapması kabul edilemez. Bu konuda federasyon olarak Bakanlık ile diyalog halindeyiz. Üretim yapan un sanayicilerini bir kez daha bu fiyatları gözden geçirmeye davet ediyorum”

EKMEK FİYATLARINA OLUMSUZ YANSIYACAK

Un fiyatlarına yapılan artışın, ekmek fiyatlarına olumsuz olarak yansıyacağını söyleyen Balcı, toplantı sonrasında bir gazetecinin “Bu durum ekmek fiyatlarına yansır mı?” sorusuna, “Kaçınılmaz yani. Unun ekmekte maliyeti yüzde 33. Dolayısıyla undaki yüzde 30 artış ekmek fiyatlarına mutlaka olumsuz yansıyacaktır” cevabını verdi.

Öte yandan, yapılan bu açıklamalar sonrasında ekmek 4 TL olacak iddiaları sosyal medya gündemine bomba gibi düştü.