Sağlık Bakanlığı, ülkemize gelen aşılarla birlikte aşılama işlemini hızlandırdı. Her geçen gün yeni aşı gruplarının aşılandırma işlemine dahil edilmesi ile birlikte salgının etkisinin hafifletilmesi amaçlanıyor. Ancak salgının başından beri durumu kritik olan hamileler koronavirüs aşısı olabilir mi? sorusu gündemdeki yerini koruyor.
Pek çok hamileye şu ana kadar çeşitli öncelik gruplarından dolayı aşı sırası verildi. Ancak kafaları karışık olan hamileler, koronavirüs aşısı olup olmayacaklarının yanı sıra, koronavirüs aşısı hamileler için ne kadar güvenli? sorusuna cevap aramaya başladı.
HAMİLELER VE EMZİREN ANNELER AŞI OLABİLİR Mİ?
Hamilelerin yanında emziren anneler de koronavirüs aşısı konusunda araştırmalarına devam ediyor. BioNTech aşısında yapılan ilk denemelerde hamile ya da emziren kadınlar kllanılmadı. Ancak daha sonra elde edilen verilerde, aşının anne ve bebeklerde yaratabileceği risk ile salgının yaratabileceği risk karşılaştırıldığında bu riskin daha düşük olduğu görüldü.
E-NABIZ’DA YER ALAN UYARI
Sağlık Bakanlığı tarafından aşı hakkı tanının hamile bir anne için E-Nabız’da şu uyarı yer alıyor:
“COVID-19 pandemik aşılaması için belirlenen öncelikli gruplar içerisinde yer almaktadır. Covid-19 hastalığının ağır geçirilme riski yüksek olan gebelerde KENDİ İSTEKLERİ HALİNDE AŞI UYGULANABİLİR. Gebeliğin ilk üç ayında UYGULANMAMASI TERCİH EDİLDİR”
Bu sebeple koronavirüs aşısı hamileliğin ilk 3 ayından sonra ve çocuğunu emziren annelerde kullanılabilir. Ancak en etkili sonuç için anne adaylarının ve annelerinin kendi doktorlarına danışması gerekmektedir.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA YER ALAN UYARI
Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısı yaptırmak isteyen hamilerle yönelik uyarısında, “Gebelikte KOVİD-19 mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. KOVİD-19’u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir. Aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmaması tercih edilir” İfadesini kullanıyor.
BİONTECH AŞISININ YAN ETKİLERİ
Aşı yapılan yerde ağrı (yüzde 80)
Genel bir yorgunluk hali (yüzde 60)
Baş ağrısı (yüzde 50)
Genel kas ağrıları (yüzde 30)
Titreme (yüzde 30)
Eklemlerde ağrı (yüzde 20)
Aşı yapılan yerde şişme ve kızarıklık (yüzde 10)
Vücut ısısında artma (yüzde 10)
Nadir durumlarda görülen uykusuzluk, kol ve bacak ağrıları, kaşıntılar, lenf bezlerinde şişme (yüzde 1-5)