Ekonomi

Kısa çalışma ödeneği ne zaman sona eriyor? Kısa Çalışma Ödeneği’nde son tarih verildi!

Ülkemizde özel sektör çalışanlarını yakından ilgilendirin bir uygulama olan kısa çalışma ödeneği ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Salgın döneminde vatandaşlara ödenen kısa çalışma ödeneği kapsamında sona gelindi. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kısa çalışma ödeneği 30 Haziran 2021 tarihinde sona erecek.

Kısa çalışma ödeneği alan vatandaşlar, devletin pandemi döneminde sunduğu bu uygulamanın ne zaman sona ereceğini merak ediyor. Konu ile ilgili internet üzerinden kısa çalışma ödeneği ne zaman sona eriyor? araştırmaları da hız kazandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında, “Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs, haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık” ifadesini kullanmıştı.

KISA ÇALIŞMANIN AMACI NEDİR?

Kısa çalışma uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir.

KISA ÇALIŞMAYA BAŞVURMAK İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKİYOR?

İşverenin; e-Devlet üzerinden gerekli alanları doldurarak başvuru yapması gerekmektedir. Ayrıca aynı sistem üzerinden kanıtlayıcı belge olarak aşağıdaki belgelerin eklenmesi yeterlidir.

Çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen/tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler (örneğin: ücret bordroları, puantaj kayıtları, üretimin, hizmetin ve/veya ihracatın azaldığına, siparişlerin ve/veya sözleşmelerin iptal edildiğine dair vb. belgeler) ile

Resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair diğer belgeler