GündemSağlık

BioNTech aşısı olacaklar dikkat! BioNTech aşısı yan etkileri neler? Güvenilir mi?

Ülkemizde aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, dün Bakan Koca’nın yaptığı açıklama ile birlikte SGK kapsamındaki tüm çalışanlara bugünden itibaren aşı randevusunun verildiği duyuruldu. Aşıya olan talebin artması üzerine aşı olacaklar BioNTech aşısı güvenli mi? sorusuna cevap aramaya başladı. Peki, BioNTech aşısı yan etkileri neler? İşte detaylar..

Aşılanan kişi sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Aşı kapsamında en çok araştırılan konulardan bir tanesi BioNTech aşısı yan etkileri var mı? Aşı yan etkileri neler? BioNTech aşısı sonrası banyo yapılır mı? gibi sorular geliyor.

BİONTECH AŞISI YAN ETKİLERİ NELER?

BioNTech aşısı olacak kişiler yan etkilerle ilgili araştırmalar yapıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda aşı ile ilgili ciddi yan etkilere rastlanmadı. Aşı sonrasında genellikle görülen yan etkiler hafif derece olarak ifade edildi.

En sık görülen yan etkiler arasında baş ağrısı, yorgunluk, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir.

BİONTECH AŞISI SONRASI BANYO YAPILIR MI?

BioNTech aşısı olan kişiler aşıdan sonra banyo yapıp yapmayacağını merak ediyor. Konu ile ilgili Prof. Dr. Dilek Arman, “Aşı olunan gün banyo yapılmamalı önerisine uymak doğru mu?” sorusuna “Aşıdan sonra duş alınmaması, kişilerin mantık yolu ile oluşturdukları bir önlem olsa gerek. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, “Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz” diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz” açıklamasını yaptı.