Sağlık

Kilosu 400 TL! Kardeş kanı bitkisi ölüm saçıyor! Uzmanlar uyardı!

Son dönemlerde hemen hemen her aktarlarda kardeş kanı bitkisi satılmaya başlandı. Kilosunun 400 TL’ye ulaştığı kardeş kanı bitkisi ölüm saçmaya başladı. “Her derde deva” sloganı ile satılan kardeş kanı bitkisi için uzmanlardan çok kritik uyarılar geldi.

Modern tıbbın yeterli olmadığı durumlarda alternatif tıbba yönelmek mümkün oluyor. Ancak tıp ürünleri büyük tehlikelere sebep olabiliyor. Aktarlarda kilosu 400 TL’ye satılan kardeş kanı bitkisi son dönemlerin en tehlikeli ürünleri arasında yerini aldı.

ENTÜBE EDİLDİ

Kardeş kanı bitkisi kullananlar bir süre sonra ciddi baş dönmesi ve bulantı şikayeti ile hastaneye başvuruda bulunuyor. Öyle ki, bir kadın bu şikayetlerle başvurduktan sonra yoğun bakımda entübe edildi.

ORGAN YETMEZLİĞİ SONUCU HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURDU

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim İdare Sorumlusu Doç. Dr. Gülşen Çığşar, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Hastanın kanında ve idrarında yüksek miktarda kadmiyum ve mangan çıktı. ‘Kardeş kanı’ ismiyle satılan ürün incelediğinde onda da yüksek miktarda kadmiyum ve mangan bulunduğu görüldü. İnternette ürünün her derde deva olmasıyla ilgili bilgiler bulunmakta ama bu ürün sebebiyle şu an hastamızda böbrek ve karaciğer yetmezliği var”

KARACİĞER ENZİMLERİ YÜKSELDİ

Hastanın tedavi süreci ve yapılan ürünlerde yapılan araştırma sonucunda karaciğer enzimlerinde yükselme görüldüğü açıklandı. Çığar, yaptığı açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Hasta yakınları, hastanın korku ve endişeleri için ‘kardeş kanı’ bitkisini kullandığını, suda kaynatıp içtiğini belirttiler. Biz bununla ilgili literatürü taradığımızda ‘kardeş kanı’ diye bir bitki olduğunu ama Latince adıyla Türkiye’de olan ürünün aynı olmadığını saptadık. Biyolog arkadaşlarımız bu ürünü incelediğinde bunun aslında bir deniz mercanı türü olduğunu, okyanuslarda derinlerde yaşadığını ve ağır metalleri bünyesinde barındırdığını belirttiler”

KARDEŞ KANI BİTKİSİ NEDİR?

Yaşanan olay sonrasında kardeş kanı bitkisi nedir? araştırması yapılmaya başlandı. Türkiye’de kardeş kanı bitkisinin bulunmadığı ancak bu adla mercan kayalarının satıldığını ifade eden Çığar, “Araştırmalarımız sonucunda ‘kardeş kanı’ denen bir bitki olduğunu ancak bu bitkinin ekstresinin Türkiye’de bulunmadığını öğrendik. Türkiye’de bu adla satılan ürün tamamen okyanustan çıkarılan mercan kayaları. Bu da ciddi bir zehirlenme riski yaratmakta. İnternette ürünün her derde deva olmasıyla ilgili bilgiler bulunmakta ama bu ürün sebebiyle şu an hastamızda böbrek ve karaciğer yetmezliği var” ifadesini kullandı.