GündemSağlık

BioNTech aşısı kol ağrısı yapar mı? BioNTech aşısı yan etkileri tam liste..

Ülkemizde aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Aşı olmak isteyen vatandaşlar e nabız aşı randevu sistemi üzerinde BioNTech aşıları için randevu alabiliyor. Ancak aşı olmadan önce ya da aşı olduktan sonra BioNTech aşısı yan etkileri araştırması yapanların sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Peki, vatandaşların sıkça sorduğu BioNTech aşısı kol ağrısı yapar mı? BioNTech aşısı yan etkileri neler? sorularının cevabı haberimizde..

BioNTech aşısı yan etkileri ile ilgili sosyal medya üzerinde çok fazla bilgi kirliliği bulunuyor. Koronavirüsle mücadelede son derece önemli bir noktada olan koronavirüs aşısı BioNTech yan etkileri ile gündemde.

SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLADI

Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından çok önemli bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada BionTech aşısı yan etkileri ile ilgili şu ifade kullanıldı

“Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir”

BİONTECH AŞISI KOL AĞRISI YAPAR MI?

Aşı yan etkisi ile ilgili en çok merak edilen konuların başında BioNTech aşısı kol ağrısı yapar mı? sorusu geliyor. Aşı olan kişilerin ilk belirttikleri şikayetler arasında, aşı uygulaması yapılan bölgede hafif ağrı, şişlik ya da kızarıklık görülmesi olarak ifade ediliyor.

BİONTECH AŞISI KUSMA YA DA İSHAL YAPAR MI?

Aşının aynı zamanda hafif yan etkileri arasında aşı bölgesindeki belirtiler dışında eklem ağrısı, kusma, ishal, baş ağrısı ve ateş görüldüğü ifade ediliyor. Ancak aşı olduktan sonra nadir de olsa alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu sebeple kişi kendinde aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissederse, en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunması gerekiyor.

EN SIK GÖRÜLEN BİONTECH AŞISI YAN ETKİLERİ

BioNTech aşısı olduktan sonra en sık görülebilen yan etkiler şu şekilde sıralandı

Aşı yapılan yerde ağrı (yüzde 80)

Genel bir yorgunluk hali (yüzde 60)

Baş ağrısı (yüzde 50)

Genel kas ağrıları (yüzde 30)

Titreme (yüzde 30)

Eklemlerde ağrı (yüzde 20)

Aşı yapılan yerde şişme ve kızarıklık (yüzde 10)

Vücut ısısında artma (yüzde 10)

Nadir durumlarda görülen uykusuzluk, kol ve bacak ağrıları, kaşıntılar, lenf bezlerinde şişme (yüzde 1-5)

KİMLER BİONTECH AŞISI YAPTIRAMAZ?

BioNTech aşısı şu anda her yaş grubuna uygulanmıyor. Özellikle 15 yaş ve altındaki bireylere aşı uygulaması yapılmıyor. Bilimsel verilerin onaylanması ile birlikte 15 yaş ve alt yaş grubu için aşı uygulaması yapılabilir.

Bunun dışında hali hazırda devam eden 38 derece ve üstü ateşli hastalığı olan kişilere aşı uygulanmıyor.

İlk aşılamadan sonra hemen alerjik reaksiyon gösteren kişilere 2. doz aşı yapılmıypr.