Gündem

Bilim Kurulu üyesi Pazar günü yasağı ne zaman kalkabileceğini açıkladı!

Türkiye koronavirüs salgını ile mücadelede oldukça başarılı bir tablo çizmeye devam ediyor. Açıklanan son rakamlarla birlikte hedeflenen 5 binli rakamların yakalandığını ve aşılamada da günlük 1 milyonun üzerine aşılama yapılıyor. Vatandaşlar ise pazar günü sokağa çıkma yasağı ne zaman sona erecek? sorusuna cevap aramaya başladı.

Bir süredir sokağa çıkma yasağı hafta sonu Cumartesi akşam saat 22.00’den Pazartesi sabahı 05.00’e kadar devam ediyor. Verilerin istenilen seviyeye inmesi ile birlikte artık pazar günü sokağa çıkma yasağı ne zaman sona erecek? sorusunun araştırılması da hız kazandı. Açıklama Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan tarafından yapıldı.

TEMMUZ AYINDA RAHAT ORTAM OLABİLİR

İlhan, yapmış olduğu açıklamasında, “5 binli rakamları gördük. Bu rakamlar bu şekilde devam ederse Sayın Cumhurbaşkanı’mız da ‘Temmuz başına kadar’ diye ifade etmişti. Temmuza da 15 gün kaldığını düşünürsek temmuz ayında daha rahat sosyal ortamın olabileceğini öngörebiliriz şimdiden” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan, kısıtlamalardaki belirleyiciliğin vaka sayılarında olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı’mız da söylemişti; biz yeni bir döneme girdik. Bireysel önlemler ve aşılar ile ilerleyeceğiz. Toplumsal kısıtlamayı olabildiğince az yapmaya çalışıyor Türkiye Cumhuriyeti. İyi de bir politika bu ama bu rakamların biraz daha oturması gerekebilir. 5 binli rakamları gördük. Bu rakamlar bu şekilde devam ederse Sayın Cumhurbaşkanı’mız da ‘Temmuz başına kadar’ diye ifade etmişti. Belki önümüzdeki hafta değerlendirilebilir. Temmuza da 15 gün kaldığını düşünürsek, temmuz ayında daha rahat bir sosyal ortamın olabileceğini öngörebiliriz şimdiden”

TATİLE GİDECEKLER DİKKAT

Uzman isim, açıklamasının devamında tatil sezonunun başlaması ile birlikte tatilcilere seslendi. Bu yıl koronavirüs ile ilgili ciddi bilgiye sahip olunduğu ve aşılamada hızlı olduğunu söyleyen İlhan, “İki görüş ile bu konuyu değerlendirmek gerekiyor. Geçen yıl yaşadığımız bir deneyim var. Geçen yıl haziran ayından sonra açılmanın başlaması ile beraber özellikle Kurban Bayramı sonrasında memlekete, izne giden vatandaşların daha sonra büyük şehirlere dönmesi ile birlikte çok zor günler yaşadık ama bu sefer farklı bir durumdayız. Hem koronavirüs ile ilgili ciddi bilgiye sahibiz hem de ciddi bir aşılanmamız var. Bu, ‘Her şey rahat, gideyim tatilde kurallara uymayayım’ anlamına gelmiyor. Biraz daha dikkatli olarak; ama bir parça da içimiz rahat olarak tatil yapmak mümkün elbette. Tatile gittiğimizde aşılı olsak bile açık alanlarda risk biraz daha düşük; ama çok kalabalığa karışmamaya, kapalı alanlara gittiğimizde aşılı olsak da olmasak da maske ve fiziksel mesafeye dikkat edersek daha güvenli yaz dönemi yaşayacağımıza inanıyorum” diye konuştu.