Sağlık

Uzman isim açıkladı! Bu kişiler için BioNTech aşısı ikinci tercih olsun!

Koroanvirüs salgını sebebiyle, ülkemizde Haziran ayı itibarıyla büyük bir aşı seferberliği başladı. Aşılamada her geçen gün yeni grupların dahil edilmesiyle birlikte aşılananların sayısı artmaya devam ediyor. Ancak vatandaşlar Sinovac aşısının da gelmesi ile birlikte BioNTech mi, Sinovac mı? sorusunu sormaya başladı. Kon ile ilgili Doç. Dr. Ümit Savaşçı önemli bir açıklama yaptı.

Aşılar, kişilere göre değişkenlik göstermekle birlikte yan etki yapabiliyor. Salgının bir an önce yenilmesi adına kişilerin hangi aşıyı bulursa, o aşıyı olması gerektiğini ifade eden Savaşçı’nın açıklamaları haberimizde..

BU KİŞİLERİN İLK TERCİHİ SİNOVAC AŞISI OLSUN

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, ülkemizde uygulanan koronavirüs aşılarının hangisinin daha etkili olduğu konusunda şu açıklamayı yaptı:

“Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi”

BU KİŞİLERİN İLK TERCİHİ SİNOVAC AŞISI OLSUN

Doç. Dr. Savaşçı, vatandaşların buldukları aşıyı yaptırması gerektiğini ifade etti. Ancak bazı kişiler için ilk tercihin Sinovac aşısı olması gerektiğini de şu şekilde açıkladı:

“Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu. İkinci olay, eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyordur, kanser tedavisi görüyordur veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse bu durumda inaktif aşı biraz daha güvenilir gibi duruyor. İlk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, Biontech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. Ama koruyuculuk oranı Biontech aşısının daha yüksek, miktar olarak düşük olduğu için ulaşılabilirliği sıkıntı olabilir. Koruyuculuk oranlarımız genel olarak yüksek. Ben de Biontech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler”