Ekonomi

Çiftçilere Kuraklık Desteği Verilecek! Dekara 100 TL!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, sigortası olmayan çiftçilere kuraklık desteği verileceğini açıkladı. Ciddi bir kuraklık sorunu olduğunu belirten Tunç, TARSİM kapsamında sigortalanan üreticilerin varsa zararlarının oradan karşılanacağını, TARSİM kapsamında olmayan diğer üreticilere de Afet Fonu‘ndan yardım yapılacağını da sözlerine ekledi.

Küresel bir sorun olarak dikkat çeken kuraklık ülkemizi de olumsuz anlamda etkiliyor. İlkbahardan bu yana  devam eden kuraklıktan en çok etkilenen kesimler olarak da üreticiler ve çiftçiler görünüyor. Tunç’a göre kuraklık, susuz ve kuru ortamda üretilen buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi tarımsal ürünlere büyük oranda hasar verdi. Bu da doğrudan çiftçi ve üreticiyi vurdu.

Mehmet Hadi Tunç sözlerine “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kuraklıktan etkilenen üreticilerimize ve çiftçilerimize kuraklığın oranına bağlı olarak dekara 100 liraya kadar destekte bulunulacağının müjdesini verdi” diyerek devam etti. Bunun ‘adı konmamış bir tohum desteği’ ve ‘çiftçi hasar bedeli’ olduğunu ifade ederken, önümüzdeki yıl için de ‘sürdürülebilir bir tarım ve üretim devam etsin’ diye verilen bir destek olduğunu belirtti. Çiftçiler, bu desteğin sayesinde tohum alarak önümüzdeki sene tarlalarını yeniden ekebilecekler.

Mehmet Hadi Tunç, Bakanlığın yüzde 75 hibeli tohum desteği olduğunu da sözlerine ekledi. Bu tohum destekleri de nadas alanlarının küçültülmesi ve ekilmeyen alanların ekilir hale dönüştürülmesi ile alakalı bir program olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıl da uygulanan programın, bu seneden itibaren her sene uygulanması planlanıyor.