EkonomiGündem

Zam Geldi! Kilosu 50 TL Oldu!

Koronavirüs pandemisinin başlangıcından beri süregelen zamlardan temel gıda fiyatları etkilenmeye devam ediyor. Sürekli olarak artan fiyatlarından şikayetçi olan vatandaşa bir üzücü haber de tavuk fiyatlarından geldi.

Türkiye, aşılamada hız kazanarak normalleşme sürecinde adım adım ilerlerken yaz aylarının gelmesi ve piknik, mangal gibi aktivitelerin revaçta olmasıyla tavuğun kilogram fiyatında artış yaşandı. Kilogram başına 55-65 TL fiyat bandında değişen kuşbaşı ete yaklaşan tavuk fiyatları vatandaşın cebini yakıyor.

Fiyat artışında değişen arz-talep dengesi etkili oldu. Tam kapanma sürecinde dışarı çıkamayan vatandaşlar, normalleşme sürecinin başlamasıyla mangal ve piknik gibi açık hava aktivitelerine ağırlık verdi.

Yaz aylarında bu tip aktiviteler için daha fazla tüketilen tavuğun da fiyatı da bu sebeple artış gösterdi.

Beyaz Et Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de kasaplık etin kilosunun 60 lira olduğunu, bifteğin 120 lira olduğunu ve tavukla kanadın da bu gruba dahil olduğunu belirtti. Koç sözlerine şu şekilde devam etti, “Arz -talep dengesine göre kanat fiyatları değişiyor. Bütün tavuğun fiyatı 15-16 lira bandında satılıyor. Biz ürettiğimiz tavukta zarar ediyoruz. Fiyatı tamamen belirleyen kesim sanayici. Tavuğun fiyatı kanatla kıyaslanırsa bu çok adaletli de olmaz. Girdi maliyetleri çok fazla arttı. İnsanlarımız haklı, daha önce 12 liraya aldığı malzemeyi şimdi 15’e alıyorlar.”