Genel

Almanya işçi alımı yapıyor mu 2021? Almanya’ya işçi olarak nasıl giderim? Almanya işçi alımı..

Pandemi döneminde vatandaşlar için bir işte çalışabiliyor olmak çok önemli bir hale geldi. İşçi alımı konusunda önde ülkelerden gelen Almanya için işçi alım araştırmaları hız kazandı. Geçtiğimiz yıllarda nitelikli işgücü yasasını yürürlüğe sokan Almanya bir süreye kadar işçi alımları yapıyordu. Peki, Almanya’ya işçi olarak nasıl giderim? Almanya işçi alımı yapıyor mu 2021? Detaylar haberimizde..

Yurt dışında çalışmak herkesin hayali. Yapılan yasal düzenleme sonrasında AB ve Alman vatandaşlarının öncelikli olarak istihdam edilmesi için gerekli şart kaldırıldı. Ancak yine de nitelikli işgücü sınıfına girmeyenlerin ya da düşük nitelikli iş gücü olan kişilerin Almanya iş başvurusu yapamayacağı ifade ediliyor.

Almanya her yıl çeşitli meslekler üzerinden işçi alımı yapmaya devam ediyor.

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ NEDİR?

Almanya nitelikli iş gücü olan personelleri aldığını duyurmasından sonra nitelikli işgücü nedir? Nitelikli işgücü olduğu nasıl belirleniyor araştırması yapılmaya başlandı. Vize başvuru yapacak olan kişilerin öncesinde tamamlamış oldukları meslek eğitiminin, Almanya’daki meslek eğitimi ile eşdeğer olduğunu gösteren denklik belgesi alması gerekmektedir.

Bu belgeyi alamıyor ya da eğitiminde eksiklik varsa Almanya’daki programlara katılamıyor. Aynı zamanda Almanya işçi alımı için Almanya dil bilgisi seviyesi en az A2 düzeyinde olması gerekiyor.

Yüksek öğrenim gören kişilerin de aynı şekilde Almanya’daki bir okul diplomasına benzer bir diplomaya sahip olduklarını denklik belgesi ile kanıtlaması gerekiyor.

ALMANYA 2021 YILINDA İŞÇİ ALIMI YAPACAK MI?

Almanya 2021 işçi alımı için henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak pandeminin tüm dünyayı olumsuz etkilediği bu dönemde aşılarla rahatlama olsa da sürekli çıkan yeni varyantlar, bu yıl işçi alımının ertelenmesine neden olması bekleniyor.

ALMANYA İŞÇİ ALIMI HANGİ MESLEKLERDEN YAPILABİLİR?

Almanya 2021 işçi alımı yapılması durumunda alımların genel olarak şu meslekler üzerinden yapılması bekleniyor:

Çocuk yetiştiricisi

İnşaat işçisi

IT teknisyenleri

Kaynakçı

Gastronomi uzmanları

Hemşireler, hasta ve yaşlı bakıcıları

Aşçı

Kamyon şoförü

Bilim adamları

Doktor

Bilgisayar uzmanları

ALMANYA’DA ÇALIŞMAK İÇİN ALMANCA BİLMEK ZORUNDA MIYIM?

Almanya’da çalışmak isteyenlerin en sık araştırdığı konuların başında Almanca dil bilgisi geliyor. Bazı meslek grupları bünyesinde Almanya’ya gitmek isteyenler, Almanca bildiğini belgelemesi gerekiyor. Seviye konusunda net bir açıklama yapılamamakla birlikte, başvuranların konsoloslukta görevli memurlar tarafından birtakım mülakatlara tabi tutulacağı ifade ediliyor.