
Özel sektörde nasıl iş bulunur? Sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz; bireyler, mezun olmadan önce özel sektörde bir alan hedeflemelidir. Hedeflediği bu alan çerçevesinde eğitimler almalı, deneyimlenmeli ve network edinmelidirler. Bu soruyu daha detaylı bir şekilde 5 maddede inceleyecek olursak;
Özel Sektörde İş Bulma Adımları
- Kariyer yolunu belirleyin.
- Planlı hareket edin.
- Cv hazırlayın.
- Piyasayı araştırın.
- Sosyal ağ (Network) oluşturun.
1.Kariyer Yolunu Belirleyin:
İş hayatına başlamadan önce aldığın eğitimler, ilgi alanların, hangi yönde iyi olduğun hatta tanıdığın kişileri belirleyip ona göre özel sektörde iş bulma hayatına atılın. Hedefini belirlerken mutlaka bildiğiniz yeteneklerinize ve ilgi duyduğunuz konulara odaklanmanız gerekir.
2.Planlı Hareket Edin:
İş aramak uzun ve zorlu bir süreç olabileceği için önceliklerinizi belirleyin. Bilgisayarınızda bir dosya oluşturup burada yaptığınız ve yapacağınız tüm adımları belirleyip sıraya dizin. Attığınız her adımı not aldığınızda, size hem zaman kazandıracak hem de hata yapmanızı büyük ölçüde azaltacak.
3.CVLAZİM.NET İle Profesyonel CV Hazırlama :
Şirketler hazırladığınız CV’ye göre sizi bünyelerine dahil edecekleri için bu adım çok önemli olacaktır. CV incelemelerinde, hazırladığınız özgeçmişe en fazla 2 ile 3 dakika zaman ayırdıkları için uzun paragraflardan olabildiğince kaçının. ‘’Times New Roman’’ gibi okunabilmesi kolay olan karakterleri seçin ve yazı boyutunuzu 11 ya da 12 punto olarak ayarlayın. İmla kurallarına mutlaka dikkat edin. Başvurduğunuz pozisyona uygun kısa bir ön yazı yazmanız gerekir.
İyi yaptığınız şeyleri mutlaka belirtin fakat yalan söylemeyin. Ayrıca gereksiz ve ağdalı kelimelerden uzak durun, net olun. Fotoğraf eklemek gerekirse bulanık olmaması ve silik olmamasına özen gösterin.
Cv hazırlama işlemini profesyonel tasarımlarla, hızlı ve kolay bir şekilde tamamlamak için cvlazim.net web sitesini kullanabilirsiniz. Cv Lazım web sitesindeki cv örnekleri incelenerek cv oluşturma sırasında fikir edinebilir ve cv’nizi buna göre daha ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca bu web sitesinden profesyonel cv hazırlama konusunda destek alabilirsiniz.
4.Piyasayı Araştırın:
Sektörleri, şirketleri ve pazar alalarını ayrıntılı biçimde araştırın. Belirlediğiniz şirket listesi oluşturun. Sektöre yeni dahil olmuş şirketlere ve ürünlere göz atın. En önemlisi dış pazarlara açılan yurt dışı olanağı bulunan şirketleri araştırın. Gözünüze kestirdiğiniz size uygun şirketlerin hepsine CV yollayın.
5.Sosyal Ağ Oluşturun:
Dünya ölçeğinde yapılan araştırmalara göre, iş değiştirenlerin %60’tan fazlası farklı pozisyonlara tanıdık aracılığıyla buluyor. %22 oranında grup ise doğrudan iş başvurusunda bulunuyor. %18’lik grup ise gazete ilanlarından ya da insan kaynakları aracılığıyla iş buluyor.
Gazete ya da internet üzerinden başvuru en kolayı olsa da birçok insanda buralara başvuru yapacağı için seçilmeniz zorlaşır. Bunun yerine kendinize sosyal ağ oluşturduğunuzda; eski iş arkadaşınız, benzer iş ile faaliyet gösteren tanıdıklar, aile çevresi gibi geniş bir ağ kurduğunuzda özel sektörde iş bulmak daha kolay olur.
Deneyimsiz İnsan Nasıl İş Bulur?
- Adım 1: İlk olarak deneyimsiz insan iş bulması için kendisinin farkında olması ve öğrenime açık olması gerekir. İşe alacak kişi deneyimsiz olduğunuzu bilmesine rağmen, siz daha önceden girmiş olduğunuz kursları, üniversite deneyiminizi, hazırladığınız tezi ve ne kadar istekli olduğunuzu anlatın.
- Adım 2: Becerilerinizin bu işe yatkın olduğunu karşı tarafa geçirin. Üniversite hayatında ya da kursta aldığınız eğitimi, başvurduğunuz iş ile bağdaştırın ve karşı tarafa anlatın.
- Adım 3: Son zamanlarda teknolojik gelişmeleri takip edin ve fikir sahibi olun. İş hayatına atılan kişilerin çoğu teknolojik gelişmeleri takip etmediği için ön planda olursunuz.
- Adım 4: Kendinizi pazarlamanın tek başına bir beceri olduğunu unutmayın. İş veren ile iletişim kurarken kendi becerilerinizi gözden geçirin ve bunları karşı tarafın seveceği şekilde anlatın. Fakat anlattığınız şeylerin yalan olmamasına özen gösterin.
Özel Sektörde İş Bulan Bölümler Hangileri?
-
- Veterinerlik: İnsanların evinde beslediği hayvanlar dışında kırsal kesimde yetişen hayvanlar içinde veteriner ihtiyacı duyulur. Geniş bir yelpazesi olduğu için iş olanağı yüksek bir meslektir.
- İnşaat mühendisliği: Son zamanlarda gözde meslek grupları içinde yer alan inşaat mühendisliği bitmeyen meslekler arasında yer alır. Ayrıca belli bir tecrübe kazandıktan sonra yurt dışında çalışma imkânı sağlayabilirsiniz.
- Denizcilik sektörü: Türkiye’nin 3 tarafı denizler ile kaplı bir ülke olmasından ve işlek boğazlara sahip olmasından iş bulma ihtimali yüksek bir meslektir. Maaşının iyi olması yanında kaptan, gemi inşaat mühendisliği ya da gemi makine mühendisliği okuyabilirsiniz.
- Pilotaj: Gerek yerli gerek yabancı hava yollarında iş bulma imkânı kolaydır. Pilotlar, talep durumunda orduda çalışma hakları da bulunur. Pilotaj bölümü için özel sektörde iş bulamamak gibi bir şey söz konusu değildir. İngilizce eğitimi aldıkları için belli bir tecrübe sonrası yurt dışında da çalışma ihtimalleri bulunur.
- Kaynakçı: Özel sektörde çalışmak için illa okumak gerekmiyor. Ya da meslek lisesinden mezun olup özel sektöre atılmanız da mümkündür. Kaynakçılar, bulması kolay olmadığından çok aranan kişiler arasında yer alır.
Özel Sektörde İş Görüşmesine Giderken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Özel sektörde çalışmak için, firma ile görüşmeden önce bilgi sahibi olun. Yöneticilerini incelemek, hangi gruba ya da aileye ait olduğunu ve hangi alan hakkında çalıştıklarını araştırmanız sizi ön planda tutar.
- Mülakata giderken, dikkat çekici renkte kıyafetler ya da çok sıradan kıyafetleri seçmemeniz önemlidir. Şirketin koyduğu kuralları bozmadan; kadınların siyah ya da lacivert gibi koyu renklerde, etek-ceket kombini veya ceket-pantolon kombini yapması tavsiye edilir. Erkekler için yine koyu renkte takım elbise tercih edilmesi önerilir.
- Görüşmelere 10- 15 dakika erken gitmeniz sizi iş konusunda ne kadar istekli olduğunuzu gösterir. Mülakata geç kalmanız ilk izlenim konusunda olumsuz etki bırakır.
- Mülakat esnasında olumsuz kelimelerden kaçının. Özellikle kendinizi ifade ederken olumsuz ögeler, özgüveniniz konusunda şüpheye düşürebilir.
Özel Sektörde İş Bitirme Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
İnşaat alanı başta olmak üzere diğer iş alanlarında da bitirilen işlerden sonra alınan belgeye iş bitirme belgesi olarak tanımlanır. İş bitirme belgesi, söz konusu olan işleri gerçekleştiren şirketler veya şahıslar alabilir.
Bu belge, işin yapıldığı idareye dilekçe gönderilerek başvuru yapılır. Hak sahibi kişiler yaptığı işe göre gerekli evrakları hazırladıktan sonra idareye dilekçe ile başvurması gerekir. İdareler talep üzerinde 20 iş günü içinde belgeyi düzenler.
Özel Sektörde Yıllık İzin Ne kadar?
Özel sektörde yıllık izin, 1 yıldan 5 yıla kadar 14 gün, 5 yıldan 15 yıla kadar 20 gün, 15 yıl veya daha fazlası için 26 gün izin hakkı bulunur.
Özel Sektörde Doğum İzni Ne Kadar?
Doğumdan önce 8 hafta ile sonraki 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin verilir. Doğum izin zamanı hesaplanırken gebelik süresi 40 hafta olarak baz alınır.
Özel Sektörde Mazeret İzni Ne Kadar?
Evlenmesi durumunda 3 gün, evlat sahibi olması durumunda 3 gün, birinci dereceden yakınını kaybetmesi sonucunda 3 gün, eşinin doğum yapmasında ise 5 gün izin verilir.
Özel Sektörde Çalışma Saatleri
Haftalık en fazla çalışma süresi 45 saat, günlük en fazla çalışma süresi ise 11 saat olarak belirlenmiştir. Haftalık 45 saati aşan çalışmalarda işçiler fazla mesai yapmış olarak görülür ve fazla çalışma ücreti alırlar.
Özel Sektörde Emekli İkramiyesi Var Mı?
Kişi özel sektörden emekli olduysa firmadan tazminat istemesi gerekir. İş kanuna göre emeklilik şartı ile işten ayrılan kişilere kıdem tazminatı ödenmesi zorunludur. Bu ödemeye özel sektörde emeklilik ikramiyesi denir.