Sağlık

BioNTech aşısının tüm yan etkileri açıklandı! BinoNTech aşısı yan etkileri neler? Kaç gün sürüyor?

Koronavirüs salgını kapsamında başlatılan aşılama süreci, her geçen gün büyük bir hızla devam ediyor. Aşılanan vatandaşların sayısının her geçen gün artmasıyla birlikte, aşı olacak ya da aşı olan vatandaşlar BioNTech aşısı yan etkileri neler? araştırması yapmaya başladı. Peki, BioNTech aşısı yan etkileri neler? Aşı yan etkisi kaç gün sürüyor? İşte detaylar..

ülkemizde bir dönem sadece BioNTech aşısı uygulanıyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde gelen Sinovac aşısı ile birlikte aşılama daha da hız kazandı. Vatandaşlara aşı tercih hakkı sunuluyor. BioNTech aşısı yan etkileri neler? Kimler BioNTech aşısı yaptırmalı?

İKİNCİ DOZDAN 15 GÜN SONRA BAĞIŞIKLIK OLUŞUYOR

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Bakan Koca’nın vatandaşlara 2 aşı seçeneğini sunduğunu hatırlatarak aşı ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Klinik gözlemlerimize göre, eğer alerjik bünyeniz varsa mRNA aşısı yerine tercihiniz varsa alerjik bünyelerde daha az yan etki yapan inaktif aşı olan Sinovac aşısını yaptırabilirsiniz. Çünkü, çalışmalarda sadece BioNTech değil diğer mRNA aşılarının daha çok reaksiyon yaptığı gözlendi. Ayrıca, mRNA aşıları, inaktif aşılara göre daha güçlü bağışıklık yanıtı yapıyor, immün sistem üzerine uyarıcı etkisi daha fazla olduğu için. Dolayısıyla, bağışıklık yanıtı zayıf olabilecek bünyeye sahip olanlar, mRNA aşısını tercih edebilir. Bunlar kim dersek, obezitesi bulunanlar, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenler veya çeşitli hastalıkları nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, eğer seçenekleri varsa mRNA aşısı olan BioNTech aşısını tercih edebilirler. Ancak yine onlarda da inaktif aşısının çalıştığını, işe yaradığını söylememiz lazım. mRNA aşıları tek dozdan bir hafta sonrasından itibaren bağışıklık oluşturmaya başlıyor, inaktif aşılar ise ancak ikinci dozdan 15 gün sonra belirgin bağışıklık oluşturuyor”

2 GÜNDE FAZLA SÜREN YAN ETKİLERE DİKKAT

Savaşçı açıklamasının devamında yan etkilerin 2 günden fazla sürmesi durumunda koronavirüs testi yaptırmaları gerektiğini belirterek, “Ne yazık ki bizim sahada gördüğümüz belirtiler aşı yaptırdıktan 3-5 gün sonra koronavirüs belirtileri gösterip testi pozitif çıkan vatandaşlarımız mevcut. Dolayısıyla kendi şikayetlerini iyi gözlemlemeleri gerekiyor. Şunun altını özellikle çizeyim; bu aşılar hiçbir şekilde canlı aşı olmadığı için aşıya bağlı koronavirüs kapma, hasta olma ihtimali yok. ‘Ben aşı yaptırdım koronavirüs mü oldum’ diye asla düşünmesinler. BioNTech aşısında biraz daha fazla yan etki görülüyor; ama kişi 2 gün üzerinde şikayetleri giderek artıyorsa ateş, halsizlik, eklem ağrıları daha belirgin oluyorsa koku, tat kaybı, sırt, göğüs ağrısı, ishal herhangi birisi bu tabloya ekleniyorsa o zaman mutlaka PCR testi yaptırması gerekiyor” dedi.

BİONTECH AŞISI YAN ETKİLERİ

BioNTech aşısı yan etkileri şu şekilde sıralandı:

İshal

Eklem ağrısı

Kas ağrısı

Lenf düğümlerinin şişmesi

Yorgunluk

Ateş

Titreme

Baş ağrıları

Mide bulantısı

Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme, hassasiyet veya ağrı

Kusma

Belirtilen bu yan etkiler genel görülen yan etkiler olup rahatsızlığın artması durumunda doktora danışılması önerilmektedir.