Ekonomi

Başvuru şartlarını taşıyanlara tek seferlik 917 TL veriliyor! 5 yıl içinde alabilirsiniz!

SGK tarafından yapılan açıklamada vefat eden vatandaşların yakınlarına destek ödemesi yapılıyor. Cenaze masrafları için verilen destek bu yıl 917 TL’ye çıkarıldı. Peki, 917 TL destek başvuru şartları neler? Kimler bu destekten yararlanabilir? Detaylar haberimizde..

Cenaze yardım parası her geçen yıl TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon verilerine göre değişkenlik göstermektedir. Bu yıl belirlenen rakama göre cenaze yardım parası 917 TL olarak açıklandı. Ancak bu ödeneği alabilmeniz için 5 yılınız bulunuyor. Cenaze ödeneği zaman aşısı, kişiye hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 yıldır. 81 il için her yerde geçerli olan cenaze yardım parası için başvuru şartları ve detaylar şu şekilde:

CENAZE YARDIMI ALMA ŞARTLARI

SGK tarafından yapılan açıklamada cenaze ödeneğinden yararlanma şartları şu şekilde açıklandı:

-İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, veya

-Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken, veya

-Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken,

ölen sigortalının hak sahiplerine verilir.

360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmayacaktır.

KİMLER CENAZE ÖDENEĞİ ALABİLİR?

Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Cenaze ödeneğinin sayılan kişilere ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, onaylanan tarifeyi geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

CENAZE ÖDENEĞİ BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

SGK açıklamasında cenaze ödeneğinden yararlanmak isteyenler için başvuru şekli şu şekilde aktarıldı:

Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe  ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca düzenlenen ölüm belgesinin Kuruma verilmesi gerekir.