Sağlık

Normalleşme Tehlikeye Girecek! Aşılama Oranında Düşüş Var!

1 Temmuz itibariyle normalleşme sürecine giren Türkiye şimdi yeni bir sorunla karşı karşıya kaldı. Son dakika haberlerine göre, Türkiye’nin doğu ve güney doğu kesimlerinde aşılama oranı, batı kesimlere oranla çok daha düşük. Bu da genel aşılanma oranını büyük ölçüde etkiliyor.

Aşılama çalışmalarına hız getirilmesi kapsamında artık 18 yaş üstü her vatandaş aşısını kolaylıkla olabiliyor. Ancak verilere bakıldığında Türkiye’de iki doz aşı olan bireylerin sayısı istikrarını koruyor.

Ülke genelindeki aşılanma oranına bakıldığında da doğu kesimde, batı kesime göre daha düşük bir aşılanma miktarı olduğu anlaşılıyor.

 

Bu bölgelerde görev yapan sağlık çalışanları, ‘aşının kısırlık yaptığı’ görüşüyle vatandaşların aşı olmak istemediklerini belirtiyorlar. Doğuda yüzde 30 – 40 oranında daha düşük seyreden kovid-19 aşılaması, bütün ülke için tehdit haline gelebiliyor.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Orantılama yaptığımızda bile, aşılanma rakam ve hızı batı illerine göre yüzde 30-40 daha düşük seyrediyor. Hemşehrilerimize Kovid-19 aşılarının etkinliğini anlatınca ikna oluyorlar. Özellikle kırsaldaki vatandaşlarımız bir takım söylentilerden hemen etkilenip aşılanmaktan kaçınabiliyor. Aşılanma hızını arttırmak için Türkçe ve Kürtçe afişler hazırladık. Özellikle 60 yaş üzeri kadınların birçoğu Türkçe bilmiyor. Bölgenin şartları göz önüne alınarak, kırsal için mobil ekip ve tanıtım ekipleri oluşturulmalı.”

KISIRLIK KORKUSU VAR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Duran Tok da, güneydoğudaki vatandaşlarda önemli boyutta kısırlık korkusu olduğunu ifade ederek, “İnsanımızın duygularını istismar ederek, siyasi söylemler üzerinden de aşıya güvensizlik yaratılıyor. Ancak en büyük korkunun kısırlık olduğunu gözlemliyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da aşıya ikna konusunda daha özel ve güçlü çalışmalar hayata geçirilmeli” dedi.