GenelGündemSağlık

Delta Plus Varyantı Türkiye’de de Ortaya Çıktı! Delta Plus Varyantı Nedir? Ne Kadar Tehlikeli?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yaptığı son dakika açıklaması ile koronavirüs Delta Plus varyantının ülkemizde de görüldüğünü söyledi. Korkutan açıklamanın ardından vatandaşlar Delta Plus varyantının ne olduğunu merak etmeye başladı. İşte bilim insanlarının araştırmalarını sürdürdüğü koronavirüs Delta Plus mutasyonunun detayları…

Fahrettin Koca, Delta Plus varyantının Türkiye’den üç ayrı ilde üç kişide görüldüğünü açıkladı. Delta varyantı vakası tespit edilen illerin sayısının da 30’a yükseldiğini ifade eden Koca, Delta Plus varyantı görülen kişilerin aşılı bireyler olmadıklarını da sözlerine ekledi.

Delta Plus varyantı görülen illerden birinin İstanbul olduğunu da belirtti. Peki Delta Plus varyantı nedir? Tehlikesi ne düzeyde?

Delta Plus varyantı, K417N mutasyonuna uğramış Delta varyantı olarak biliniyor. Bu türün iki farklı alt grubu bulunuyor. AY.1 ve AY.2 olarak ikiye ayrılan bu varyantlar arasında, AY.1 en çok bilinen ve küresel boyutta en yaygın olan varyant türü.

Delta Plus Varyantının Kaynağı Ne?

İlk olarak 5 Nisan 2021’de tespit edilen Delta Plus varyantı birkaç ay içinde büyük bir hızla birçok ülkeye yayıldı. Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Portekiz, Polonya, İsviçre, Rusya, Japonya ve Nepal’de tespit edildi. Son olarak Türkiye’ye de yayıldı. Salgın, Nepal’den Japonya’ya giden 13 turistte bulunduğu için Nepal varyantı da denildi fakat bilim insanlarına göre salgının ilk olarak nereden çıktığını bilinemiyor. Diğer yandan Delta Plus varyantı ilk olarak Birleşik Krallık’ta 28 Nisan’da tespit edildi. 18 Haziran verilerine göre Birleşik Krallık’ta 36 Delta Plus varyantı var.

Tehlike Düzeyi Nedir?

Güney Afrika’da tespit edilen Beta varyantında K417N mutasyonu bulunuyor. Beta varyantıyla bağı olması, bu virüsün aşılara karşı dayanıklı olması riskini ortaya çıkarıyor. Bu nedenle daha önce Kovid-19 geçirenlerde oluşan bağışıklığı yenme ihtimali var. Şu an resmi verilere göre koronavirüs aşıları standart Delta varyantına karşı etkili, ancak K417N mutasyonu aşının koruyuculuğunu ortadan kaldırabilir.