Ekonomi

15 yıl çalışanlar dikkat! SGK duyurdu, emekli olabilirsiniz!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çok önemli bir açıklama yapıldı. Milyonlarca çalışanın en büyük hayali, çalışma hayatının sonunda rahat bir emeklilik geçirmek. Peki, emekli olmak için kimlerin hangi şartları taşıması gerekiyor? Emekli olmak için işe giriş tarihi ne kadar önemli?

Sosyal güvenlik sistemi üzerinde emekli olmak için 3 şartı taşımak gerekiyor. Bu şartlardan ilki, sigortalılık süresi. Diğer şart ise prim ödeme gün sayısı. Son şart ise yaş kriter. Bu üç koşul sağlandığı zaman kişiler emekli olabiliyor. Ancak değişen birtakım koşullar emeklilik hakkının durumunu da değiştirebiliyor.

8 EYLÜL 1999 EN ÖNEMLİ TARİH

Ülkemizde 2006 yılından önce sosyal güvenlik sistemi, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK olmak üzere 3 kol üzerinden ilerleme yapılıyordu. 2006’da yapılan değişiklik ile birlikte bu üç kurum SGK adı altında birleştirildi. Yani 9 Eylül 1999 tarihinden önce ilk işe giriş tarihiniz bulunuyorsa, prim ödeme ve az çalışma süresi ile erken emekli olabilmeniz mümkün.

1999 ÖNCESİ SİGORTASIZ ÇALIŞANLAR NE YAPABİLİR?

1999 yılından önce sigortasız olarak çalışan kişiler ise ne yapabileceklerini merak ediyor. 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme sayısını tamamlayan kişiler sigortalarının 19999 sonrasında yapılması durumunda endişeleri artıyor. Ancak uzmanlar konu ile ilgili endişelerin yersiz olduğunu ifade ederek, SGK’ya başvurmaları durumunda 1999 yılı öncesi sigortacılık başlangıcınızın tespitini yaptırabileceğinizi ve hakkını olan emeklilik avantajına kavuşabileceğinizi ifade ediyor.