EkonomiEmlak

Bakanlık Resmen Duyurdu! Hesaplara 1500 TL Yatırılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘ndan evleri tahliye edilen vatandaşlara müjde geldi. Evinden çıkmak zorunda kalan yüz binlerce vatandaşa yeniden ev sahibi olana kadar 48 ayı geçmemek koşuluyla her ay kira yardımı yapılacak. Bakanlık tarafından yayımlanan kitapçık konuyla ilgili bir çok soruya da yanıt getirdi. İşte yapılacak kira yardımının detayları…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı kitapçıkta, hak sahibi vatandaşlar, paylaşım oranlarından yardım miktarına, başvurudan teslim aşamasına kadar pek çok soruya yanıt buldu.

Kitapçıkta bulunan açıklamalara göre her bir ev için ayrı ayrı kira desteği alınacak. Örneğin 3 evi olan bir vatandaş 2’sini kiraya vermişse bile üç ev için kira yardımı alacak.

YENİ FİKİRTEPE PROJESİ

İstanbul Fikirtepe’de bazı müteahhitlerin projeleri yarım bırakması sonucu kilitlenen kentsel dönüşüm projesi binlerce vatandaşı mağdur etmişti. Mağdur vatandaşların sorunlarını çözmek ve projeleri tamamlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı duruma el koydu. Yeni Fikirtepe için imar planları sürerken vatandaşlar da mağduriyetlerinin nasıl giderileceğini merak ediyor. Bakanlık ise yayımladığı kitapçıkla mağdur vatandaşların sorularını yanıtlıyor. İşte madde madde kira yardımı:

Her bir ev için ayrı ayrı kira desteği alınacak.

Hisseli hak sahipliği varsa vatandaş hissesi oranında kira yardımı alacak.

Bakanlık projesinden önce kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı gerçekleştirilen bağımsız birimlerin de kira yardımı alma hakkı var.

İnşaat çalışmaları tamamlandığında hak sahiplerinin elde edeceği bağımsız birimler Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) lisanslı kuruluşların tespiti ile dağıtılacak.

HAK SAHİPLERİ NE YAPACAK?

Bölge genelinde hak sahiplerinin küçük payları var. Bu durumda ise hak sahibinin 55 metrekare hakkı varken, en küçük ev 60 metrekare ise vatandaş aradaki 5 metrekare için SPK lisanslı kuruluşlarca belirlenen bedel üzerinden borçlandırılacak.
Hak sahibinin 153 metrekare hakkı varken, 140 metrekare alıyorsa kalan metrekare hakkı için mahsuplaşma yöntemine gidilecek.
Küçük metrekareleri olan hak sahipleri birleşerek tek bir ev alabilecek.

KİRA YARDIMI NE KADAR OLDU?

İstanbul’da aylık kira yardımı bedeli 1.150 lira olarak belirlendi. Fikirtepe’de ise bu tutar 1.500 lira olarak verilecek. Vatandaşlar, bakanlığın belirlediği aylık kira bedelinin 5 katı kadar, kiracılar ise 2 katı kadar kira yardımı alabilecek.
Kira yardımına başvurular ise bölgede bulunan irtibat ofisleri aracılığıyla yapılıyor.