GenelGündemSağlık

Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı! Delta Varyantından Nasıl Korunuruz?

Türkiye, pandeminin etkilerini hafifleterek normalleşme sürecinde hızla ilerlerken yeni bir tehlikeyle yüz yüze geldi. Delta varyantının ardından Delta Plus varyantı da ülkemizde görüldü. Bilim Kurulu üyesi Afşin Emre Kayıpmaz ise mutasyonlu koronavirüsten nasıl korunabileceğimiz hakkında açıklamalarda bulundu.

Kayıpmaz yaptığı açıklamada:

“Delta varyantı akciğer hücrelerine daha sıkı yapışan, diken proteinlerine sahip bir varyant. Durum böyle olunca daha bulaştırıcı bir vaziyet alıyor. İngiltere’de gözlenen ve geçtiğimiz kış aylarında önemli bir problemimiz olan Alfa varyantına göre Delta varyantının yüzde 40 ile 60 arasında daha bulaşıcı olduğu söyleniyor. Şu anda haziran ayından bu yana İngiltere’de Rusya’da artan vakalardan bu varyantı sorumlu tutabiliriz” dedi.

Tedbirlerle Korunmak Mümkün

“Aşı sadece diğer varyantlara karşı değil Delta varyantına karşı da etkili. Yaygın biçimde aşının yapılıyor olması yeni varyantların öne çıkmasına da engel olacaktır. Aşılansak dahi maske, mesafe kuralına toplumsal bağışıklık kazanıncaya kadar devam etmeliyiz” diyerek aşının toplumsal bağışıklığı oluşturmadaki önemli rolüne dikkat çeken Kayıpmaz, kişisel bazı tedbirlerin de alınması gerektiğini vurguladı.

Kısıtlamaların kalkması, yaz aylarının gelişi ve normalleşme sürecine girilmesiyle vatandaşların tedbirler konusunda daha duyarsız davrandıklarını da sözlerine ekledi. Kayıpmaz açıklamalarını, birey ve toplum sağlığı için herkesin aşılanması gerektiğine işaret ederek bitirdi:

“Aşı hakkı tanınmış 18 yaşın üstündeki bireylerin, bireysel sağlıkları için değil, sevdiklerinin sağlıklarını ve toplumun sağlığını düşünerek bu aşı sürecine katkıda bulunmaları gerekiyor. Gevşeyen kısıtlamalarla birlikte bizim bireysel tedbirlere önem vermemizin zamanı geldi artık.

Salgında zaten 15-16 aydır esnafımız çok sıkıntılı durumda. Kapatmalarla, kısıtlamalarla gidemezsiniz. Dünyadaki diğer ülkelerde de kısıtlamaların kaldırılması söz konusu. Kalabalık ortamlarda biz yine maskemize, mesafemize ve temizlik kurallarına dikkat etmeliyiz. Bunları sağlarsak ve zamanı geldiğin aşılarımızı olursak Delta varyantı ve diğer oluşabilecek varyantlarla mücadelemiz kolay olacak.