DünyaGenelSağlık

Varyantlar Korkutmaya Devam Ediyor! Lambda Varyantı Nedir? Türkiye’ye Geldi mi?

Koronavirüs hız kesmeden mutasyon geçirmeye devam ediyor. Dünya çapında etkisini göstermeye başlayan Delta ve Delta Plus varyantlarının ardından bir kötü haber daha geldi. Peru‘da ortaya çıkan ve daha ölümcül düzeyde olan Lambda varyantı da insanları korkutmaya başladı.

Bütün dünya salgınla mücadele ederken koronavirüs cephesinden yeni bir gerçek ortaya çıktı. Peru’da ortaya çıkan Lambda virüsü can almaya devam ediyor. Her 10 hastadan 1’ini öldüren virüs ayrıca başka ülkelerde de görülüyor.

Aşıya Karşı Dirençli Olabilir

Bilim insanları tarafından C.37 olarak adlandırılan Lambda varyantı ilk olarak Aralık 2020’de Peru’da görülmüştü. O tarihten bu yana daha fazla ülkede görüldüğü açıklandı. Uzmanlar bu varyantın daha bulaşıcı ve aşılara karşı daha dirençli olabileceğinden endişe ediyor.

Rusya, Birleşik Krallık ve İngiltere’yi etkisi altına alan Delta varyantının ardından dünya şimdi de Lambda varyantı tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Hızla yayılan ve aşıya karşı direnci olduğundan endişe duyulan varyant şimdiden birçok ülkeye yayılmış durumda. Türkiye’ye ise henüz gelmedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Lambda varyantının Peru’da Nisan ayından bu yana varyantlar için test edilen yeni enfeksiyonların yüzde 81’inden sorumlu olduğunu bildirdi.

Nüfusa oranla en fazla can kaybının yaşandığı Peru’da ölümlerin sebebinin Lambda varyantı olduğu ortaya çıktı. Ülkede virüse yakalanan her 10 kişiden biri hayatını kaybediyor.

Uzmanlar da Lambda varyantının ‘potansiyel olarak artan bulaşıcılığa veya nötralize edici antikorlara karşı olası artan dirence yol açabilecek bir dizi mutasyon’ taşıdığını söylüyor.