Sağlık

PCR testleri kısa sürede negatife döndü! Günde sadece 3 defa tükettiler..

Koronavirüs salgınına ilişkin alternatif tıp ile ilgili araştırma yapanlar için güzel bir haber geldi. Yapılan açıklamaya göre ülkemizde, laboratuar ortamında da araştırılan “Nar kabuğu ekstresi, zerdeçal ve zencefil” için formüle edilen ürün, Hindistan’da bazı hastalar üzerinde denendi.

Çalışma hakkında önemli açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, yaptığı açıklamasında, “Ürünün, 10 gün boyunca, günde 3 kez kullanılması sonrası PCR negatifleşme oranı neredeyse 2 kat arttı” dedi.

10 GÜN SÜREYLE GÜNDE 3 DEFA TÜKETİLDİ

Hindistan’da tüm dünyayı etkileyecek önemli bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmaya göre nar kabuğu özü içeren besin takviyelerinin PCR test sonucunun negatifleşmesi üzerine etki gösterdi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, “Hindistan’da yapılan bir çalışmanın sonuçları da yayınlandı. Çalışma semptomatik ancak evde takip edilen, hafif ve orta semptom gösteren kişiler üzerinde yapıldı. 10 gün süreyle, günde 3 kez bu ürünün kullanılması sonrası 10’uncu gündeki PCR negatifleşme oranının neredeyse 2 kat fazla olduğu gösterildi” diye konuştu.

“VİRÜSÜ TÜKÜRÜKTE ETKİSİZLEŞTİRİYOR”

Ürünün tükürük salgısına olumlu etkileri olduğunu ifade eden uzman isim, açıklamasının devamında, “PCR’ın negatifleşmesi ve virüsün üst solunum yolu mukozosunda etkisiz hale getirilmesi alt solunum yoluna inmesini, sistemik etkilerinin azalmasını da sağlıyor. Bu anlamda önemli bir çalışma. O nedenle bu tür bir ürünü özellikle aşılanmamış ya da aşılanmış bireylerde AVM’ye, kalabalık ortama girmeden hemen önce günde 3 kez kullanılmasını öneriyorum. 3 saat süreyle etkisinin devam ettiğini biliyoruz. Tükürük bezleri aynı akciğerdeki gibi, daha yoğun olarak ACE reseptörlerini taşıyan dokular. Dolayısıyla tükürükteki virüsün etkisizleştirilmesi, vücuttaki giriş kapısında virüs yükünün azalması gibi bir katkı sağlıyor. Bu ürün ise tükürük salgısı 5 kat artırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 “AŞILAMADA YÜZDE 70’LERE ULAŞMALIYIZ”

Aşılama oranlarındaki artışa da dikkat çeken Prof. Dr. Arman, vatandaşların tedbirleri elden bırakmaması adına şunları söyledi:

“Aşılanma sürecinde vaka sayılarında bir azalma da görüyoruz. Ancak bununla birlikte bir gevşeme görüyoruz. Aşılara olan güven son derece önemli ama unutulmaması gereken bir şey var ki aşılar belirtili enfeksiyon, ağır enfeksiyon ve ölümleri önlemede çok başarılı. Ama enfeksiyonu önlediği konusunda elimizde şu anda bir veri yok. Dolayısıyla enfeksiyon toplumda yayılmaya devam edebilir. 2 doz aşısını olmuş insan sayısı 18 milyon civarında. Toplam 50 milyon üstü doz uygulanmış olmakla birlikte tekrarlayan dozlar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla toplumsal olarak korunabiliyoruz diyebilmek için aşılamada yüzde 70’lere ulaşmamız lazım ki yeni bir varyant çıkmaz ve değişen koşullar söz konusu olmazsa. O nedenle tüm korunma önlemlerini elden bırakmamak gerekli.”

ÜLKEMİZDE DE ETKİLERİ VAR

Önlemlerden birinin bu ürün olduğunu belirten Arman, “Bu önlemlerden bir tanesi de nar kabuğu ekstresi, zerdeçal ve zencefil içeren formüle edilmiş ağızda eriyen ürün kullanımı. Bu ürünün Türkiye’de de gösterilmiş etkinlikleri vardı. Gerek invitro koronavirüse etki gösterdiği ama hücrelerde toksik etki göstermediği belirtilmişti.  Soğuk algınlığındaki klinik etkisini de biliyoruz. Daha önce koronavirüs geçiren ama asemptomatik bireylerde üçüncü günde PCR negatifleşmesini sağladığını önemli ölçüde artırdığını biliyoruz” dedi.