Eğitim

Yüz yüze eğitim öncesi şaşırtan karar!

Üniversiteler yavaş yavaş yüz yüze eğitime hazırlanırken, öğrencileri yakından ilgilendiren kararlar da peş peşe açıklanmaya başlıyor. Bazı üniversiteler aldıkları kararlarla birlikte aşı olmayanları kampüse almayacaklarını açıklarken, bazı üniversiteler de aşı tavsiyesinde bulunuyor.

Konu ile ilgili hukukçular, bu kararlar öğrencilerin eğitim hakkının Anayasa ile güvence altına alındığını hatırlatarak önemli açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında üniversitelerin 13 Eylül tarihinden itibaren açılabileceğini duyurmuştu. Akademik takvim başlamadan önce üniversiteler yüz yüze eğitimle ilgili kararlarını açıklamaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde Kadir Has Üniversitesi, aşı olmayan öğrencilerin kampüse girmesine izin verilmeyeceğini ancak online olarak eğitime devam edebileceğinin açıklanmasından sonra Marmara ve Üsküdar üniversiteleri de öğrencileri için aşı tavsiyesinde bulundu. Öte yandan yurt dışında pek çok üniversite, yeni akademik yılda kampüslere girişlerde aşı zorunluluğu getirdi.

DAVA AÇARSA KAZANIR

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa’nın öngördüğü eğitim hakkını ancak kanunla sınırlayabilirsiniz. Aşıyı hiç kimseye dayatamadığınız yerde üniversiteyi kazanmış bir öğrenciye ‘Ben seni almıyorum’ diyemeyiz.

Üniversitenin alacağı senato kararıyla bu işlem yapılamaz. ABD’deki üniversitelerde eyaletlere göre uygulama değişebilir. Anayasamıza göre bu mümkün değil. Aşı çalışmalarında 20 yaş grubunun henüz bilimsel sonuçları açıklanmadığı için gençler kaygı duyuyorlar.

‘Aşı olmayanları kampüse alamam’ demek, temel hak ve özgürlüğü sınırlayıcı işlem olduğu için ancak kanunla mümkün. Öğrenci böyle bir durumla karşılaşırsa dava açarsa kazanır”