GenelGündemMevzuat

Sonunda yasalaştırıldı! Hayvanları Koruma Kanunu TBMM’den geçti!

Geçtiğimiz günlerde TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu, TBMM Genel Kurulu tarafından da kabul edildi. Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplanan kurulun aldığı kararla Türk Ceza Kanunu 151’de geçen hayvanlarla ilgili ‘mala zarar verme’ suçu ‘cana zarar verme’ suçu olarak değiştiriliyor. Böylelikle hayvanlar bir eşya olmaktan çıkarılıp canlı statüsüne getiriliyor.

Yeni kanunun detayları kapsamlı bir şekilde açıklandı. Kanundaki yapılan değişikliklere göre nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Bir hayvan neslini yok eden kişi ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak.

İŞKENCE VE CİNSEL SALDIRIYA DA HAPİS CEZASI İSTENDİ

Kanunda yapılan değişikliklere göre bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Hayvanlara cinsel saldırıda veya tecavüzde bulunan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanacak.

Hayvanları dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek. Ayrıca bu suç veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri tarafından işlenirse ceza yarı oranında artırılacak.

 

DİJİTAL KİMLİK GELİYOR

Kedi ve köpek sahipleri, evcil hayvanlarını dijital kimlik yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlü oluyorlar. Ticari amaç güdülmeden bakılan ev hayvanı, bulunduğu yer fark etmeden sahibinin borcundan dolayı haciz işlemlerine dahil edilmeyecek.

Ev hayvanı satış yerlerinde de kedi ve köpek bulundurulması yasaklanıyor. Bu kurala uymayanlara hayvan başına 500 TL para cezası getiriliyor.

KESİM KURALLARINA UYMAYANA DA CEZA VAR

Kesim sırasında belli başlı dini kurallara uyarak, hayvanı korkutmadan, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara ve usulüne uygun olarak bir anda yapılması zorunluluğu var. Bu zorunluluğa uymayanlara ise hayvan başına 2 bin 100 TL,
Kurban kesimi sırasında uyulması gereken hususlara aykırı davrananlara da hayvan başına 5 bin 250 TL para cezası getirildi.

GÖRSEL MEDYA DA KATKIDA BULUNACAK

Yeni düzenlemeyle hayvanların korunması ve refahı amacıyla yaygın ve örgün eğitime yönelik programların yapılması kararlaştırıldı. Radyo ve televizyon programlarında hayvanları koruma konusuna yer verilmesi amaçlanıyor. RTÜK, bu esasa uymayan ulusal radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarına ise aradan geçen her ay için 20 bin TL idari para cezası uygulayacak.