DünyaGenelGündemSağlık

Aşı cephesinden kafa karıştıran açıklamalar geldi! 3. doza gerek kalmayacak mı?

Dünya çapında kovid-19 aşıları etkisini göstermeye devam ederken 3. doz konusunda kafaları karıştıran açıklamalar yapıldı. Pfizer BioNTech şirketleri geliştirdikleri aşının Delta varyantının hızla yayılmasıyla etkisinin düştüğünü belirtti ve 3. doz için FDA ve EMA’ya başvuracağını duyurdu. Ancak FDA ve CDC ortak açıklama yaparak 3. doza ihtiyaç duyulmadığını belirtti. İşte detaylar…

 

Hindistan’da ortaya çıkan ve kısa sürede bütün dünyayı etkisi altına alan mutasyonlu koronavirüs Delta’ya karşı 3. doz aşı uygulaması düşünülüyordu. Pfizer’ın Alman ortağı BioNTech ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs aşısının 3. doz uygulaması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile Avrupa İlaç Dairesi’ne (EMA) başvuru yapacağı belirtildi.

Başvuru öncesi FDA ve CDC tarafından yapılan açıklamada, tamamen aşılanmış kişilerin Delta varyantı da dahil koronavirüse karşı korunduğu belirtildi:

“Kovid-19’a karşı tam aşılananların takviye doza ihtiyacı yok. Eğer bilim, ek doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu gösterirse, her zaman takviye dozlar için hazırız.”

 

 

6 AY SONRA ETKİSİ AZALIYOR

Pfizer ve BioNTech yaptığı açıklamada ise aşının yeni mutasyonlara karşı koruma etkisinin ikinci dozdan yaklaşık 6 ay sonra azaldığının ortaya çıktığını duyurdu.

Verilerin, 2. doz aşılamadan 6-12 ay sonra, 3’üncü doz aşının gerekliliğine işaret ettiği açıklandı. Açıklama, 3. dozun Delta da dahil test edilen tüm koronavirüs varyantlarına karşı en yüksek koruma etkisini sürdürdüğünü gösteriyor. Ayrıca 3. doz BioNTech aşısından sonra vücuttaki antikor miktarı 5-10 kat artıyor.